Nekad ugledna građevinska tvrtka Gortan točno prije tri godine završio je u stečaju kojeg vodi Iva Petanjek iz Zagreba. Iako je stanje dužnika mjerljivo u više od sto milijuna kuna, Gortan je u stečaj završio zbog 957.961,22 kune duga u neprekidnom razdoblju od 120 dana. Prije toga je naravno bio u predstečaju od kojeg nije kao ni mnogima bilo velike koristi.

U stečaju Gortana za sada je najbolje prošla OTP banka koja je u nekoliko navrata putem ovrhe na račun hipoteke na nekretnine stambeno-poslovnog kompleksa TIZ-a, unovčila 68 milijuna kuna.

U pripremi je velika prodaja nekretnina Gortana u stečaju.

- Ja sam u veljači podnijela zahtjev koji sam nadpunila u srpnju s nekretninama koje su ostale na TIZ-u (poslovni prostori i parkirališna mjesta nakon što nisu prodane putem ovrhe najvećeg vjerovnika OTP-banke), doznajemo od stečajne upraviteljice koja nam je prebrojala 59 nekretnina. One su uglavnom u Gradu, na Bilom brigu, u Murvici, a među njima je i stambeno- poslovni toranj Gortana u jednom od Pet nebodera.

Uz taj postupak, stečajna upraviteljica iz Zagreba ima jedan veliki pravni problem - tri sudska spora u vrijednosti od preko 150 milijuna kuna. Prije pet godina, objavili smo kako "postoje dvije tužbe društva Gortan - Zadar d.o.o za isto potraživanje iz Ugovora vezanog za izgradnju komunalne infrastrukture na lokaciji TIZ, na dva različita iznosa 82.780.326,53 kune i 40.066.911,87 kuna."

Postoji protutužba Grada Zadra za predaju u vlasništvo Gradu Zadru nekretnina na kojima je izgrađena komunalna infrastruktura na lokaciji TIZ (nije navedena vrijednost spora, op.a) Radi se o dva spora koji su oba u prvostupanjskom postupku-pripremno ročište, navedeno je tada u pisanom odgovoru iz gradske uprave.

Grad Zadar je u predstečaju prijavio 90 milijuna kuna potraživanja. Dvije godine kasnije objavljen je stečaj Gortana. U međuvremenu je protiv Grada Zadra tužbu zbog komunalne infrastrukture (koju Grad nikad nije preuzeo kao što ni Gortan nije platio komunalni doprinos, op.a), podigao Lignum, jedan od suvlasnika Gortana prije stečaja. Tužbeni zahtjev izosi 20 milijuna kuna.

Sve su to igre velikih brojeva koje još nisu pokrenute na "sudskom ruletu".

- Ja nisam pravnica pa sam dobila od mog odvjetnika Hrvoja Kraljičkovića pravno mišljenje o tome. Ono će biti predloženo skupštini vjerovnika koju bi trebala uskoro sazvati, doznajemo od stečajne upraviteljice Ive Petanjek koja je slučajnim odabirom dobila zahtjevan i veliki stečaj Gortana.