Zadarski srednjoškolci su tijekom ljetne sezone zaradili bruto 20-ak milijuna kuna. Od toga 10 posto je ostalo Učeničkom servisu pri Pomorskoj školi preko kojeg je s poslodavcima sklopljeno 2 400 ugovora uglavnom u uslužnoj djelatnosti turizma, transporta, ugostiteljstva i promocije.

- Mislili smo da će biti manje prihoda s obzirom na to kako su lani učenici ekstremno zaradili, ali ove smo godine imali blago povećanje. Prema povratnoj informaciji, poslodavci, koji uredno isplaćuju zadovoljni su što imaju resurse iz kojih mogu ljeti nadomjestiti svoje potrebe. Najmanja satnica iznosi 25 kuna, a veća ovisi o poslu i darovitosti poslodavca, otkrio nam je Svetko Perković, ravnatelj škole koja se ne zatvara cijelo ljeto. Naprotiv, ekipa koja opslužuje Učenički servis, radi udarnički.

Dio zarađenog novca u Pomorskoj školi planiraju preusmjeriti na topli obrok kojim zaposlenici od početka ovog mjeseca dobivaju mjesečno 300 kuna. Od početka iduće godina, od tog novca će se, prema najavi ravnatelja Perkovića, plaćati vrtić za djecu nastavnika i ostalog osoblja škole.

Jedna izvanredna demografska mjera proizašla iz Pomorske škole koja u Zadru uživa poseban status, ponajviše zbog poduzetnog i neumornog ravnatelja.

Učenički servis je školi donosi velike prihode, ali on nije jedini s kojim se zarađuje i taj novac ulaže u razvoj nastavnog procesa Pomorske škola koja i za svoje učenike mora biti u korak s tehnologijom.