U prostorijama Udruge slijepih Zadarske županije danas se održalo centralno obilježavanje rada ove Udruge s brojnim gostima i uzvanicima u sklopu Međunarodnog dana bijelog štapa. Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu od 1964. godine s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon Drugog svjetskog rata tzv. dugi bijeli štap počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih.

Uzvanike su pozdravili predsjednik Udruge Mladen Bajlo, dopredsjednik Nikola Vitlov, socijalna radnica Ana Perica, a gosti su bili dr. sc. Suzana Konjevoda, predstavnici Lionsa, predstavnici humanitarne udruge Put, predstavnici Društva za multiplu sklerozu i drugi. Ova Udruga je osnovana 1953. godine i diljem Zadarske županije broji 170 članova, redom slabovidnih, ali i slijepih osoba. Predstavnici Lionsa govorili su o predstavi koja će se 18. listopada održati u zadarskom Kazalištu lutaka, a od koje će sav prihod pripasti Udruzi slijepih. Radi se o predstavi "Jučer sam se sjetio plave" u organizaciji Kazališta slijepih i slabovidnih "Novi život" iz Zagreba.

Ono što je bilo posebno zanimljivo je to što su uzvanici mogli vidjeti brojna tiflotehnička pomagala, kao što su razni zvučni aparati među kojima je i zvučni tlakomjer, knjigu na Brailleovom pismu, pisaću mašinu za Brailleovo pismo, brojne audioknjige na CD-ima... Udruga slijepih poznata je i po svojim uspjesima u šahu i pikadu.

Članovi Udruge slijepih istakli su i neke probleme koje ih muče u svakodnevnom životu u Zadru, a jedan od tih je već kontrovezna Ulica Nikole Šubića Zrinskog, koja kako je istaknuo predsjednik Bajlo, "nije primjerena ni za videće, a kamoli za slijepe osobe".