Srpsko narodno vijeće izvijestilo je kako će se u petak s početkom u 10:30 u Srbu (Općina Gračac) svečano otvoriti obnovljeni Mjesni dom - Spomen dom boraca NOB-a. Dom će otvoriti ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Robert Kohorst. Uz njega javnosti će se obratiti predstavnici Srpskog narodnog vijeća, općine Gračac i Zadarske županije.

Spomen dom se nalazi u Srbu i sastavni je dio spomeničkog kompleksa posvećenom Ustanku naroda Hrvatske protiv fašizma u II svjetskim ratu 27. 7. 1941. Danas ga koristi mjesni odbor Srb te nekoliko lokalnih udruga i institucija.

Projekt obnove financirala je Europsko zapovjedništvo vojske SAD - EUCOM, sa 250.000 USD; za provedbu projekta zaduženi su bili U.S. Army Corps of Engineers (USACE), za izradu idejnih planova udruzi Una pomogao je UNDP s donacijom u iznosu od 65.000 kuna, SNV je opremio dio uredskog prostora doma u visini od 50.000 kn.

Pri obnovi poseban naglasak je bio stavljen na obnovu muzeja NOB-a, uređenje male sale za projekciju filmova prilikom obilježavanja dana ustanka u Srbu i prijem gostiju i sudionika proslave.