Tanka većina u Županijskoj skupštini ponovno je dovela do prekida sjednice. Zbog važnosti donošenja određenih odluka, oporba je vladajućima ponudila kompromis - ostat će u svojim redovima i održavati kvorum ako se s dnevnog reda skinu sporne točke poput one o imenovanju Renate Peroš za ravnateljicu Narodnog muzeja. No, predsjednik Skupštine Željko Lončar na prijedlog Marjane Botić u ime oporbe istaknuo je kako dnevni red ostaje u cjelovitom obliku, na što su oporbeni vijećnici napustili sjednicu.

- Mi ne možemo biti taoci unutarstranačkih ratova u većini. I sa žetončićima koje imaju u oporbenim redovima oni mogu sastaviti većinu. Trebali bi ići na izbore, istaknuo je vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač.

Izlaz iz ove situacije u raspisivanju izbora vidi i Županijska organizacija SDP-a.

- Po prvi put nisu prihvaćene izmjene proračuna. Smatrali smo da se sjednica mora nastaviti kako bi se mogle donijeti neke druge bitne odluke za građane, kao što su omogućavanje ogrjeva socijalno ugroženim obiteljima, koncesije, imenovanje mrtvozornika i dr, međutim je isto odbijeno. Od samog konstituiranja saziva ove Skupštine, skupštinska govornica je poslužila kao sredstvo za igrokaz pojedinih vijećnika, a predsjednik u ovom sazivu nije uspio strukturirati samu formu zasjedanja sjednica. Nažalost neke liste su doživjele brojne prebjege, pa su građani ponovo prevareni i na lokalnoj razini kao i na državnoj. Izlaz iz ove situacije vidimo samo u raspisivanju novih izbora, priopćili su iz SDP-a ubrzo nakon prekida sjednice.

MODES-ov Rudolf Dvorski istaknuo je na izvanrednoj konferenciji u stanci, koju su sazvali uz Akciju mladih i MOST, kako je sramotno što i oni koji ne dolaze primaju naknadu.

- U zadnje tri sjednice HDZ nije pokazao da može organizirati svoje vijećnike koji su po zakonu dužni dolaziti. Međutim, kad netko ne želi dolaziti očito je problem u organizaciji vladajuće stranke i samog župana Božidara Longina koji očito nema podršku. Mislim da bi on to trebao prepoznati i dati ostavku, istaknuo je Dvorski.

Iz HDZ-a su se pak pravdali smrtnim slučajem te odlaskom u inozemstvo.

- Ispričavam se građanima zbog prekida sjednice, zaista smo tek jutros oko 9:30 sati dobili informaciju da je stradao bliski rođak jedne vijećnice, poručio je Lončar. Kako doznajemo, HDZ-ovci su računali na glas jednog nezavisnog vijećnika, no on ipak nije podigao ruku za njih.

Iz oporbe su vladajuće pozvali da sada na isti način kako su imenovali Peroš putem Ureda državne uprave donesu i važne odluke za koje su danas zbog prekida sjednice ostali zakinuti zadarski poduzetnici.

- V.d. ravnatelj se može imenovati bez Županijske skupštine, a olakšanje obrtnicima ne?!, zapitao se MOST-ov Ivan Matić.

Sljedeća sjednica Županijske skupštine zakazana je za četvrtak, 10. listopada.

- Ovim putem otvaramo burzu cijene ruku vijećnika. Bit će zanimljivo vidjeti tko će se sve predomisliti, tko će doći i sjesti u neka nova upravna vijeća do sljedećeg četvrtka, zaključio je Matić.