ZADAR- Od 1. listopada povećavaju se računi za vodu koja nije poskupjela ali jeste naknada Odvodnje za pročistač otpadnih voda.

Ona se povećava s 1.89 kuna po kubiku potrošene vode na 2,33 kn/m3. Tu naknadau građani i gospodarstvo Zadra plaćaju već 10-ak godina kao udio u gradnji pročistača. Iako je on isplaćen, lani je došlo do povećanja naknade s početnog iznosa o 1.63 kune do 1.89. kuna po kubiku potrošene vode. Ta je naknada jedna od četiri koje s računa za potrošenu vodu idu na račun Odvodnje, dok ostale obračunava Vodovod.

Do poskupljenja, koje je objavljeno u službenom Glasniku, došlo je do zbrinjavanja mulja, kazao je na naš upit Grgo Peronja, direktor Odvodnje:

" Tijekom 2019 godine pojavio se novi trošak zbrinjavanja mulja s UPOV Centar, koji mora biti pokriven iz cijene vodne usluge, sukladno traženju Vijeća za vodne usluge iz srpnja 2019. godine.

Cijena je donesena po propisanoj proceduri, a Savjetodavno tijelo za zaštitu potrošača javnih usluga je obaviješteno o istom, te je izdalo pozitivno mišljenje na prijedlog Odluke o cijeni vodne usluge javne odvodnje, navodi Peronja kao odgovor na naš upit, zašto javnost o tome nije informirana.
Peronja je poskupljenja pojasnio i tehnički:

Izračunom potrebnog iznosa za pokriće troškova zbrinjavanja mulja, dobiven je iznos od 0,44 kn/m3 prodane vode.

Cijena pročišćavanja otpadnih voda, po ovom prijedlogu, iznositi će 2,33 kn/m3 ( dosadašnja cijena 1,89 kn/m3 ).

Sukladno izmjeni cijene pročišćavanja, koja je podložna propisanom PDV-u od 13%, izračunom je dobiven iznos od 0,05 kn/m3 ( na osnovi 0,44 kn/m3 povećanja cijene pročišćavanja ).

Ukupan iznos povećanja cijene vodne usluge iznosi 0,44 + 0,05= 0,49 kn/m3.

Na ovaj način ispunjeni su zahtjevi Vijeća za vodne usluge, sukladno obrascima a i b izračuna osnovne cijene vodnih usluga, zaključio je direktor Odvodnje kojem je na odluku o povećanju cijene usluge odvodnje, gradonačelnik Branko Dukić dao suglasnost 4. rujna.