Voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić predstavio je danas rezultate višemjesečnog istraživanja zadarske policije, koji su urodili uhićenjem 37-godišnjaka iz Zadra za kojega se sumnja da je vodeći opskrbljivač kokainom na zadarskom narkotržištu. Neslužbeno se doznaje da se radi o Josipu Živkoviću, građevinskom poduzetniku, koji je posljednji put priveden prije 17 godina, kada je kod njega pronađeno nekoliko stotina grama marihuane.

Pretragom stana na Bilom brigu i automobila policija je sada pronašla 1.136 grama čistog kokaina, sa čistoćom između 75 i 90 posto, s kakvom se ne plasira na tržište. Čistoća kokaina kojeg dobavljaju zadarski uživatelji je 25 posto, što znači da bi se od ove količine, uz dodatke tzv. punjače koji se stavljaju u kokain, na tržište plasiralo preko tri kilograma droge.

- Ova je akcija točka na i istraživanja provedenih zadnjih mjeseci u kojima je priveden veći broj opskrbljivača drogom nižeg ranga. S obzirom da se kokain prodaje po cijeni od najmanje 500 kuna, ova količina na tržištu vrijedi preko 1,65 milijuna kuna, rekao je Mršić.

Policija sumnja da je dosadašnju zaradu od ilegalne prodaje droge Živković investirao u nekretnine i druge vrijednosti u posjedu članova obitelji, s obzirom da postoji veliki nesrazmjer između prihoda i vrijednosti navedene imovine. Zbog toga je policija p svemu izvijestila Ministarstvo financija, koje će provesti daljnju istragu. Osumnjičeni Zadranin je pod sumnjom u počinjenje kaznenog djela zloporabe droge priveden pritvorskom nadzorniku, dok je Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava.

- Sva droga bila je namijenjena isključivo distribuciji na našim ulicama i ne bi završila u drugim županijama i državama. Njezino porijeklo obilno je, pa tako i ovog puta, iz istočnih susjednih država, rekao je Mršić.

U povodu uspješne akcije, kao i dugih na području kriminaliteta droga, novinarima se obratio i načelnik PU zadarske Anton Dražina.

- Ovom zapljenom spašeni su životi i na tome nećemo stati. Droga je duboko ušla u svakodnevni život i ne bira žrtve, od eksperimenata na zabavi do teške ovisnosti mali je korak. U akcijama često svjedočimo da roditelji ne znaju da mu je dijete konzument, na što upućuje nedostatak sna, neobično i nasilno ponašanje, nestanak stvari iz kuće, nepoznato društvo. Ako se takve stvari primijete, zadnji je trenutak da se reagira, upozorio je Dražina roditelje, koje je i pohvalio jer često i sami prijave problem policiji kada se on pojavi.

Ove godine, istaknuo je, provedeno je 112 kriminalističkih istraživanja u kojima je 16 puta zaplijenjen heroin ukupne težine oko 1,5 kilograma, jednako toliko kokaina, preko 12 kilograma marihuane, 1,3 kilograma amfetamina, oko 700 grama ecstasyja...

- Ponosni smo na naše mlade ljude koji ostvaruju takve rezultate. Vjerujem da možemo nastaviti s pozitivnim trendom borbe protiv ove pošasti, rekao je načelnik Dražina.

Policija je nedavno privela i mladića iz Bibinja za kojeg je sumnjala da je najveći diler kokaina na zadarskom području. Pokazalo se kako je ovaj Zadranin ipak veće ime u krim miljeu, a istraga protiv pojedinaca s bibinjskog, biogradskog i benkovačkog područja urodila je njegovim uhićenjem.