Samo što nije podne. Vrijeme najveće gužve u Gradu ugodnog dana babljeg ljeta. Kad evo ti njega. Ulazi u Pješačku zonu, kroz Nova vrata i lagano vozi među ljudima. Vozi pa stane i evo ga na Trgu. Lupamo im na zatvoreno staklo: ej, di ćete vi. Mašemo - ne možete tamo. To je Trg. Trg! Ali oni nas gledaju tupo. Prave se Francuzi. - To je taj GPS. Tako su prije koji dan prošli Englezi s autom, informira nas Mare, šefica prvog ugositeljskog objekta na Trgu na kojem se ispija kava s dodatakom ispuha CO2. Možda je električni auto ili hibridni - stvarno se ne čuje dok mili kroz mediteranski žamor. Turisti ga jedva registriraju. Domaći se ljute, komentiraju. Ali kome reći - valjda su ga snimile nadzorne kamere koje su postavili iz gradske uprava da zaustave ulazak u Pješačku zonu izvan dopuštenog vremena. A možda je dobio posebnu dozvolu od njih.
Vrhunac takve vožnje događa se u slobodnom prostoru Trga. On staje, ona izlazi. Nije invalid a nije ni stara da bi je se vozilo do srca pješačke zone. Pa ipak, francuska galantnost, nadaleko poznata, izazvala je danas malo uzbuđenja u ustaljenom životu Grada.
On mrtav hladan. Nije mu čudno što mu se govori, zašto ga se slikaje. Možda ne zna ni gdje je došao. Lagano se okreće i istim putem vraća. Je li u pitanju GPS, bezobrazluk ili nekultura, pitanje je za milijun eura ako se odgovor krije u ovim fotografijama: