U petak u 9 sati u Ulici Šimuna Kožićića Benje na Poluotoku kod Sv. Donata otvorit će se 2. Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda. Na Sajmu će se predstaviti bogata ponuda otoka zadarskog arhipelaga kao i susjednih otoka, proizvodi i suveniri označeni oznakom HOP, prirodna kozmetika na bazi ljekovitog bilja i maslinovog ulja, razni likeri, marmelade, maslinovo ulje, rukotvorine, pleteni pramcobrani za brodove te suveniri i nakit od prirodnog materijala.

Posebno će se predstaviti HOP s otoka Iža, sa svojom bogatom ponudom i tradicijom. U okviru Sajma održat će se radionica izrade suvenira od prirodnog konopa u izvedbi Opg Maje Sučić, radionica izrade iških škarpina koju će voditi Sara Pavičić ispred Udruge „Iž u srcu", radionica lončarenja u izvedbi Narodnog muzeja i Arheološkog muzeja u Zadru s prikazom izrade iškog lopiža (posude). Svoju ponudu predstavit će i OPG Barić Denis, koji će za sve posjetitelje s poznatim kuharom Renatom Kraljevom pripremati specijalitet "iški lopiž".

Na Sajmu će se predstaviti i manifestacija Škraping sa Pašmana kao nematerijalni nositelj oznake HOP i po prvi puta Turistička zajednica Općine Tkon koja je ovogodišnji dobitnik oznake HOP za suvenir Kunjska kunjkara, koja predstavlja tradiciju nekadašnjeg načina ulova školjki kunjki, po kojima je poznat Pašmanski kanal.

Na Sajmu će prvi puta nastupiti i novi nositelji oznake HOP: Opg Budislav Mađerić iz Pašmana sa unikatnim suvenirima od maslinovog drveta i ekstra djevičanskim maslinovim uljem te Opg Snježana Strihić iz mjesta Ugljan s ponudom maslinovog ulja.