Svetkovina Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza svečano se slavi u drevnom zadarskom svetištu Gospe Maslinske, u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Svečano misno slavlje za vanjskim oltarom ispred župne crkve u 19 sati predvodi mons. Juraj Jezerinac, umirovljeni vojni biskup u RH. Nakon mise biskup Jezerinac predvodi procesiju s čudotvornom slikom Gospe Maslinske kroz taj gradski predio. Mise su još u 6, 7, 8, 9 i u 10.30 sati.

U starodrevnom svetištu Gospe od Zečeva u Ninu, središnjem marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije, na svetkovinu Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza mise u 8.30 i u 11.30 sati predvodi don Božo Barišić, ninski župnik i dekan.

Više od stotinu godina Podgorci njeguju tradiciju hodočašćenja na Veliko Rujno, najveću velebitsku visoravan smještenu na 900m nadmorske visine. Dio je to nekadašnjeg načina života u planini i od planine, kada su se tek jednom godišnje, na blagdan Velike Gospe, stanovnici iz svih velebitskih zaseoka okupljali u crkvici Majke Božje na Velikom Rujnu. Iako se način života promijenio tradicija hodočašćenja je očuvana, a crkvica Majke Božje je postala zavjetno svetište Podgoraca i planinara.

Tako će se i ove godine brojni mještani podvelebitskog kraja i njihovi gosti uputiti prema Velikom Rujnu kako bi nazočili svetoj misi uz procesiju u crkvici Majke Božje koja počinje u 11 h. U večernjim satima na rivi Bikarija u centru Starigrada-Paklenice slijedi fešta uz gastro ponudu, ponoćni vatromet i koncert Jasmina Stavrosa.