Zadarskoj kardiologiji, koja je u rangiranju Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi prošle godine uvrštena među 10 najboljih u Hrvatskoj u liječenju akutnog infarkta miokarda, potrebna je nova angiosala. Ona u kojoj sada kaardiolozi rade i u kojoj su postigli spomenuti rezultat blizu je roka trajanja, a druga koju je donirao prijatelj i dobrtovor odjela Freidoon Ghazi 2016. godine pomogla je liječnicima, ali je također riječ o polovnoj angiosali koja ne prati moderne trendove u liječenju bolesnika.

Voditelj Odjela kardiologije dr. Dražen Zekanović nada se da će ovog puta u angiosalu vrijednu oko pet milijuna kuna investirati država, budući da su prošlu prije 12 godina kupili Grad Zadar i zadarski gospodarstvenici.

- Ministarstvo zdravstvad je u zadnje dvije godine zanovilo skoro sve intervencijske centre u Hrvatskoj osim našeg. Unatoč tome, mi smo u Hrvatskoj i dalje vodeći po niskoj stopi smrtnosti usljed akutnog infarkta miokarda. Za to je zaslužan naš ulazak u PCI mrežu, u kojoj svaki bolesnik dolazi izravno u naš kardiološki laboratorij, gdje mu se pruža pomoć, kaže Zekanović.

Zadarski odjel jedinstven je po tome što svih sedam specijalista na odjelu može odraditi primarnu perkutanu intervenciju. Po dojavi o infarktu bolesnik se upućuje u Kardiološki laboratorij, u kojem se odmah provodi primarna koronarna intervencija s implantacijom stenta. Time se sprječava kardiomiopatija srčanog mišića, odnosno njegova funkcionalnost za ostatak života, što je posebno bitno jer sve više mlađih ljudi doživljava infarkt. Nekada je ovaj neželjeni gost dolazio u pedesetim godinama života, sada kuca na vrata već u tridesetima. Smrtnost je također niža nego na razini Hrvatske - oko 40 posto u odnosu a uobičajenih blizu 50.

- Liječenje akutnog infarkta miokarda jedna je od stvari u kojima smo najuspješniji u državi a vjerujem da će tako i ostati, budući da imamo zavidan liječnički tim. No za to nam treba i osnovno sredstvo za rad, a to je u ovom slučaju angiosala, kaže Zekanović.