Mate Ivković, jedan od 16 privedenih u velikoj akciji zadarske policije zbog gospodarskog kriminala, pušten je da se brani sa slobode, iako je njegovom privođenju prethodio spektakularni bijeg te vožnja pod utjecajem kokaina.

Kako je policija izvijestila, ne navodeći ime, jedan od privedenih dao se u bijeg automobilom nakon što ga je policija pokušala privesti. Zaustavljen je stotinjak kilometara od Zadra, na odmorištu Zir, gdje je policija utvrdila da je vozio pod utjecajem kokaine. Kokain je pronađen u preliminarnom nalazu iz sline, a i njegovo ponašanje odavalo je osobu koja je pod utjecajem droge. Kako je odbio praviti testiranje iz uzorka krvi, taj nalaz postao je i služben.

Zanimljvio je međutim da ga je sudac istrage Hrvoje Visković pustio da se brani sa slobode, unatoč činjenici da je bježao i vozio pod utjecajem kokaina.

- Nisu utvrđene okolnosti za pritvaranje, a to su opasnost od ponavljanja djela te opasnost od utjecaja na svjedoke, ocijenio je Visković.

Trojici osumnjičenika - Marku Čulini Maki, Budimiru Savarinu i Toniju Šimićevu - sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor.

Inače, Ivković je poznat po nadimku Pablo, kojim ga uspoređuju s Escobarom. Na društvenim mrežama moglo ga se vidjeti u društvu mnogih poznatih osoba, od predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović za njenog dolaska na Višnjik, do Milana Bandića, Zdravka Mamića...