Danas je u CODE HUB-u održana konferencija za medije povodom završetka projekta ZERO WASTE BLUE. Na konferenciji govorili su Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Luka Vukoša, viši stručni suradnik u Odjelu za provedbu programa i projekata ZADRE NOVE, Vlatka Vučić Marasović, pomoćnica pročelnika Ureda župana i jedna od organizatora biciklijade Zadar-Nin, kao i Filip Jadrijev, tajnik Udruge tjelesnih invalida te sudionik utrke Wings for life.

 - Svjedoci smo sve većeg zagađenja okoliša, pa tako nerijetko nakon sportskih događanja koja propagiraju zdrav život i aktivaciju građana ostaje ružna slika, vidimo otpad po parkovima, ulicama, plažama i šumama. Upravo su takve slike bile motiv za nastanak ovog projekta. Cilj je bio pokazati kako za sportskim manifestacijama ne moraju nužno ostati gomile plastičnog otpada, jer alternative postoje samo je potrebno kombinirati različite metode i pristupe, rekla je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković.

Projekt Zero Waste Blue nastavak je završenog EU projekta Zero Waste, te proširuje njegovu ideju prilikom organizacije (sportskih) manifestacija. Ciljevi projekta su širenje te ideje, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije te olakšavanje pristupa sudjelovanja osobama s invaliditetom na tim istim događanjima., pojasnio je Vukoša.

ZADRA NOVA je u sklopu projekta sudjelovala na nekoliko važnih sportskih događanja u Zadarskoj županiji: najvećoj lokalnoj biciklijadi "Od Branimira do Branimira", utrci Wings For Life i Škrapingu na kojima je distribuirala proizvode lokalnih proizvođača u biorazgradivoj ambalaži za podizanje eko svijesti!

Filip Jandrev izrazio je zadovoljstvo što je Udruzi tjelesnih invalida omogućeno sudjelovanje na velikoj manifestaciji kao što je Wings for life, a Vlatka Vučić Marasović najavila je nastavak uspješne suradnje.

- Dodala bih još i kako je projekt Zero Waste Blue jedan je od tri projekta koje provodi naša Agencija, a financira se sredstvima Interreg programa Italija Hrvatska, uz njega su to još projekti PEPSEA i ADRIREEF. Sva tri projekta imaju u fokusu zaštitu i valorizaciju prirodnog bogatstva Zadarske županije. Premda se nakon 14 mjeseci provedbe projekt Zero Waste Blue približava svome završetku, naša se promišljanja i djelovanja da sačuvamo ljepote koje imamo nastavljaju, zaključuje Dujmović-Vuković.

Projekt Zero Waste Blue okuplja deset partnera iz Italije i Hrvatske, točnije Sveučilište u Rijeci (Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Grad Opatiju, Agenciju za razvoj Zadarske županije, Agenciju za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, Dubrovačko - neretvansku županiju, talijanske regije Emilia-Rommagna, Veneto, Molise, grad Anconu i VenetoInnovazione S.p.a, a vrijedan je ukupno 861.435,70 eura.