ZADAR- Zračna luka Zadar, čije poslovanje u potpunosti potpisuje direktor Josip Klišmanić, 2018. godinu završili su sa 7.3 milijuna kuna dobiti.

Do sada najveći iznos dobiti, ostvarane na zadarskom aerodromu, međutim, morat će dati podijeliti s Državom. Skupština društva održana je dana 19. lipnja ove godine kada je odlučeno da dobit proteklog razdoblja zadržava društvo. No naknadno je donesena odluka Vlade RH kojom je odlučeno da se 60% dobiti sukladno vlasničkom udjelu uplati u Državni proračun RH te po tom pitanju očekujemo daljnje instrukcije suvlasnika, napisao nam je direktor Klišmanić. Uz Državu kao većinskog vlasnika, suvlasnici su Zadarska županija, Grad Zadar i općina Zemunik.

Lani se nije puno ulagalo u aerodrom. Najveća investicija je bila u proširenje  stajanke zašto je iz resornog ministarstva "doletjelo" 2 milijuna kuna.

Za prethodnu godinu, kada je dobit iznosila 5.3 milijuna kuna, veći dio od 3.2 milijuna kuna Zračna luka morala je uplatiti suvlasnicima. Zadržana dobit iz prethodnih godina iznosi 7.7 milijuna kuna u bilanci Zračne luke.
Iz revizijskog izvještaja za prošlu godinu može se doznati puno više o poslovanju Zračna luke Zadar. Pa tako i da su im, prema podacima od kraja ožujka ove godine još uvijek bio  dužan Ryanair. Ta niskotarifna kompanija ušla je u Zračnu luku s vrlo niskim iznosima pristojbi prije 10 -ak godina. Posljednju godinu kada su u Zemuniku imali svoju bazu ostali su dužni 285 tisuća kuna. Dug od 136 tisuća kuna ima i US Air force. ScandJat, koji je par godina dovozio Skandinvce preko zadarskog aerodroma, ostao je dužan 1.2 milijuna kuna. Taj dug je utužen ali ScandJat je u stečaju.

Zračna luka Zadar otpisala je skoro 600 tisuća kuna za oglašavanja na stranici Ryanaira nakon što je Županijska TZ uplatila veći dio duga od 875 tisuća kuna prema sporazumu iz 2018. godine, koji Županijsku TZ više nije teretio kao obveznika skupljanja novca. Zračna luka  godinama je agenciji Ryanaira  plaćala preko akontacija  iznose koje je ugovorila Županijska TZ.  U 2016. godini reklama kod Ryanaira ugovorena je na 8.9 milijuna kuna. To je podatak koji se taji, osobiti nakon što je udruženo oglašavanje kod niskotarifnih kompanija preuzela Hrvatska turistička zajednica.

U prošloj godini, kada je preko Zračne luke prevezeno prvi put preko 600 tisuća putnika, ostvarano je 73 milijuna kuna prihoda. Najveća zarada je od prihvata aviona a onda od putničkog servisa. Ugostiteljstvo je lošije poslovalo, osobito restoran jer više nema polita iz Omana.

Zračna luka rezervirala je 2.2 milijuna kuna u slučaju da izgubi tri sudska spora.
Najveći je s građevinskom tvrtkom Osijek Kotekskom kojeg je Zračna luka izgubili u prvom stupnju a radi se o iznosu od 1.3 milijuna kuna. Drugi je s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo na iznos od skoro 400 tisuća kuna a treći s bivšom direktoricom koja traži isplatu stimulativne nagrada koju je omogućila svojom odlukom tadašnja Vlada.