Lista mladih Općine Stankovci upozorila je priopćenjem da se iza inicijative općinskog načelnika Željka Baradića za prodaju općinskoj zemljišta po niskoj cijeni od samo 2,50 eura za gradnju solarne elektrane krije mešetarenje zemljištem.

- Načelnik Općine još 2010. godine u Slobodnoj Dalmaciji najavio da Općina Stankovci neće rasprodavati zemljišta za izgradnju solarnih elektrana već će ista davati u zakup, citiramo tadašnju izjavu načelnika: "Za razliku od ostalih parcela za gradnju pogona koje prodajemo, zemljište za solarne elektrane davat ćemo određeni broj godina u najam. Solarne ćelije su montažne, lako se mogu razmontirati i premjestiti, a mi ne želimo da se zemljište preprodaje. Ako pogon bude rentabilan i dobro radio, nema razloga da se koncesija ne produlji. Općina će, umjesto jednokratno uzetog novca, uzimati porez na dobit i određeni broj lipa po kilovatu proizvedene energije". No, u srpnju 2013. načelnik od vijeća traži da se tadašnja cijena zemljišta namijenjena izgradnji solarnih elektrana sa 5€ smanji na 2,50 €/m2. Tada zemljište kupuje Zdenko Zrilić, koji je siječnju 2013. najavio je da će njegova tvrtka Senega (temeljni kapital od 20.000 kn), u stankovačkoj poslovnoj zoni izgraditi solarnu elektranu snage 950 kilovata vrijednu 1,1 milijun eura. Rekao je da će to biti prva od pet solarnih elektrana koje namjerava izgraditi u Stankovcima.

Ubrzo nakon kupnje, Zdenko Zrilić "odustaje od projekta" i prodaje tvrtku, pa tvrtka Soltech Zlatka Bukovca u suradnji s investitorom Krunoslavom Petrokovom izgrađuje solarnu elektranu snage 1MW vrijednu dva milijuna eura. To su ukratko zbivanja vezano za izgradnju prve solarne elektrane.

U svibnju ove godine, načelnik samostalno donosi odluku o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta u poslovnoj zoni površine 52.296 m2 po cijeni 2,5 EUR / m2, odnosno 970.090,80 kn, radi izgradnje nove solarne elektrane tvrtci POWER SOLAR d.o.o., registriranoj na adresi Općine Stankovci, vlasnika/zastupnika Darka Črmeliča iz Slovenije. Na zadnjoj sjednici vijeća daje nam se na usvajanje prijedlog javnog natječaja za prodaju novih 70.000 m2 zemljišta. Ovaj javni natječaj je fiktivan, što se može jasno vidjeti iz uvjeta gdje u roku 10 dana ponuditelj treba na natječaj dostaviti idejno rješenje za izgradnju solarne elektrane, usklađeno sa odredbama UPU-a 47 poslovne zone Novi Stankovci. Natječaj je pripremljen za tvrtku Stankovci Solar Solutions d.o.o., osnovanu 12.6.2019. na adresi Općine Stankovci, povezanu sa konzultantskom tvrtkom IVICOM Consulting Zagreb koja je podružnica tvrtke IVICOM Holding Austria.

Poučeni zbivanjima oko prve solarne elektrane, naš vijećnik uputio je pismeni zahtjev Predsjednici vijeća i vijećnicima, u kojemu je tražio da:

- da vijeće preispita cijenu od 2.5€/m2 jer se zemljišta u Poslovnoj zoni Novi Stankovci na tržištu prodaju i po 12€/m2,

- da je kupac obavezan u sljedeće dvije godine izgraditi elektranu, te da u protivnom treba vratiti teren Općini Stankovci,

- da se raspravi o davanju zemljišta u zakup umjesto prodaje,

- da kupac osigura zbrinjavanje oštećenih i dotrajalih panela koji predstavljaju opasni otpad.

Nažalost, do ozbiljne rasprave nije došlo jer je načelnik dao svoj sud da Općinu ne zanima što će kupac sa zemljištem, već da je u interesu Općine da namakne sredstva prodajom terena. Zanimljiva je i informacija da pojedine privatne tvrtke prodaju zemljišta za solarnu elektranu za cca 63€/m2, a načelnik nas uvjerava da je cijena zemljišta od 2.5€/m2 realna. Zanimljivo je i to što su do sada sve tvrtke ulagači/kupci novoosnovane i registrirane na adresi Općine Stankovci.

Znamo da HEP do 2023. godine namjerava uložiti 750 milijuna kuna u sunčane elektrane. Pitamo se zašto Općina Stankovci nije kontaktirala HEP koji je uputio Javni poziv za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije jedinicama lokalne samouprave? Vijećnici Liste Mladih nisu protiv novih investicija, ali poučeni iskustvom od prije pitamo se da li ovakav način baca sumnju na projekte investitora?, stoji u priopćenju Liste mladih Općine Stankovci.