Ovog tjedna na Radio 057 u goste su nam došli Frane Bilić i Ana Štrelov, pokretači Betina Film Festivala (BAFF) i udruge Mirage kreativni studio! Prošlogodišnje premijerno izdanje ovog festivala na otoku Murteru postiglo je velik uspjeh, a festivalski je program uključivao natjecateljske filmove, projekcije dugometražnih i kratkih filmova, dokumentarnu večer te razne kvizove, predavanja i radionice.

Ovi su nam filmaši pojasnili kako je tekao njihov put:

- Cijela naša avantura krenula je dolaskom u Zadar. Tada smo primijetili da u Zadru nema puno prilika za bavljenje kinematografijom, pa smo ih odlučili stvoriti i pokrenuti stvari sami - najprije sa studentskom web emisijom Eurocrem, a kasnije i sa pokretanjem udruge Mirage kreativni studio koji se bavi promicanjem audiovizualnih umjetnosti i kreativnog stvaralaštva. Radili smo i manje projekte poput Kinoteke 3 + 1 u Knjigozemskoj i filmskih kvizova. Konačno, odlučili smo sve to zaokružiti u jednu veću priču, iako se radi o ambicioznom projektu. Bilo je dosta problema, no prvu godinu uspješno smo priveli kraju, priča nam Frane.

Ana pojašnjava kako pokretanje samog događaja nije jednostavno jer ih je u organizaciji bilo samo troje:

- Bavili smo se svim djelatnostima: od PR-a, marketinga, sponzorstva, donacija, selekcija filmova do finacija. Međutim, pobijedila je naša ljubav prema filmu i želja da nešto napravimo, pogotovo u maloj zajednici kao što je Betina koja se nikad nije susrela s filmskom umjetnošću na takav način. Cilj nam je bio vratiti film na otok i mislim da smo uspjeli. Tek kad je festival završio shvatili smo što smo napravili. Bili smo odličan tim, a imali smo ogromnu podršku i od lokalnih zajednica.

Prvo izdanje festivala bilo je fokusirano na lokalnu zajednicu, a tematski filmovi bili su predodređeni temi mora i života na moru. Ove godine, kažu, opredijelili su se na podupiranje mladih autora, kao i njihovih kratkih filmova koje nemamo priliku pogledati na televiziji ili u kinima. 

- Također, ove godine se u hrvatskoj kinematografiji dosta susrećemo sa politički korektnim filmovima dok su prošle godine to bili humorni filmovi. Bit će provokativnijih naslova, ali sve u svemu bit će zanimljivo i za domaću publiku i za sve posjetitelje Betine, istaknuo je Frane.

Od gostiju ove godine očekuju se Sara Hribar, Renato Baretić i Lana Hranjec, a u sklopu BAFF Kampusa Svebor Mihael Jelić koji je ove godine bez budžeta snimio dugometražni film, zadivivši publiku na pulskom film festivalu i zadarski filmski stručnjak Ivica Perinović. Radionica je to na kojoj će mladi moći voditi debate o filmovima koje su pogledali uz aktivno sudjelovanje. Od radioničkog programa održat će se i BAFF Kids program za djecu gdje će oni imaju priliku za druženje i snimanje vlastitog filma!

Mladi kreativci tu ne staju: od 8. do 10. kolovoza očekuju se romantične filmske večeri u Ninu.

- Na Betinu su pozvani svi: mladi, stari, djeca, studenti, filmaši i svatko tko uživa u filmu i filmskoj umjetnosti, zaključili su Frane i Ana, pozvavši Zadrane na festival koji će se ove godine održati od 4. do 8. rujna na otoku Murteru. Sve informacije pronađite na njihovim službenim stranicama.