Gotovo dva desetljeća od otvorenja stečaja nad nekad ekskluzivnim zastupnikom Fiatovih vozila Zadarkomercom, na Trgovačkom sudu u Zadru razriješen je stečajni upravitelj Blaž Savić koji postupak vodi od samog početka 2000. godine.

Sudac Tomislav Jurlin ovu je odluku donio na temelju nalaza kontrole i nadzora rada stečajnog upravitelja, naručenog u travnju prošle godine od zagrebačke tvrtke Ručević vještačenja. Vještačenjem je utvrđeno kako je Savić od 13. travnja 2000. godine na ime naknade, odnosno nagrade za rad, sebi isplatio ukupan iznos od 1.595.033,40 kuna. Izvršeno je ukupno 196 isplata.

- Stečajni upravitelj postupao je protivno odobrenom predračunu troškova, posebno u dijelu koji se odnosi na isplatu svoje nagrade, odnosno naknade za rad, u kojem dijelu je sebi isplatio višestruko veći iznos od onoga koji mu je zakonom, i uredbom dopušten. Tijekom stečajnog postupka na ime različitih naknada i troškova isplaćivao je značajne novčane iznose iz stečajne mase, a da, nakon svega, vještak ne može utvrditi vjerodostojnost dokumentacije temeljem koje su isplate vršene. U odnosu na zatečene zaposlenike vršio je isplate i nakon 30. travnja 2000., odnosno nakon odobrenog razdoblja, a da pritom ovakav zaključak, bez provedenog vještačenja, nije bilo moguće utvrditi iz njegovih izvješća koje je dostavljao sudu tijekom postupka, stoji u nalazu vještaka.

Sud je zaključio da je Blaž Savić postupao protivno Zakonu i podzakonskim propisima koji reguliraju rad stečajnog upravitelja i time ostvario važan razlog za njegovo razrješenje. Novim stečajnim upraviteljem 19. srpnja imenovan je Ante Vukašina, aktualni pomoćnik županijskog pročelnika za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove koji je svojedobno radio u Zadarkomercu na jednom od rukovodećih mjesta.