Gradski vijećnik Daniel Radeta na svom je Facebook profilu objavio osvrt na turističku svakodnevicu u Zadru, u kojoj jednog imaginarnog gosta dolazak na kuglicu sladoleda može koštati oko 1.200 kuna, i to zbog problema s parkiralištima, skupe ponude i lihvarskih nameta na bankomatima.

- Tako smo i ove godine dogurali do početka turističke sezone kasnije nego ikad. Kolone auta koje pokušavaju pronaći parking su samo početak njihove agonije. Nakon nekoliko provedenih sati u automobilu nekim čudom se ponekom i ukaže slobodno mjesto. Tada nastupa drama oko plaćanja istog i utvrđivanje da li je automobil propisno parkiran s obzirom na to da je većina parkinga na Poluotoku neoznačena. Nakon što shvate da se jednostavno nemaju kome obratiti, kreće prava pustolovina i potraga za ispravnim aparatom koji osim kovanica prima i papirnati novac ili kartice. Do trenutka pronalaska istog, gost dolazi do spoznaje da je već dobio kaznu u iznosu od 150 kn.

Sada kad je jednom neslavno završila epizoda s parkingom kreće nova epizoda s podizanjem gotovine s bankomata. Red da se u gradu pojede sladoled i naravno plati dnevna karta za parking. Na svakih 10 metara svijetle razno razni uređaji spremni za pljačku epskih razmjera. Podizanje samo 200€ (1.500 kuna) gosta će koštati 300 kuna, što znači da je za svakog tko odluči trošiti u HR automatski sve skuplje za 20%. Em što smo već napravili antireklamu ovakvim hohštaplerski firmama u destinaciji još smo i generalno izmijenili vizuru mediteranskog grada. Svaki taj aparat izgleda kao šaka u oko našem gradu u moru, gradu u kamenu. Tako su četiri kantuna već odavno preimenovana u četiri bankomata zahvaljujući bandi koja naš grad i svoje postojanje vide samo kroz profit.

Nakon što je budžet već došao na svega 1.050 kn nakon plaćene kazne i provizije bankomata put navodi na Kalelargu po sladoled. Nakon 500 metara smrada od friganja svega i svačega dolazimo do slastičarnice u kojoj će četveročlana obitelj napokon pojesti "slado" "led" . O cijeni i kvaliteti sladoleda neću govoriti jer nema smisla. Neki nisu ni valjali dok je kuglica bila i 3 kune.

Nakon kratke šetnje u gradu bez organiziranih događaja red je da se djeca odvedu na spavanje. Dolazak na mjesto gdje je ostavljeno auto konačna je potvrda da je ovo bio zadnji posjet Zadru. Auto je odveo pauk zbog nepropisnog parkiranja uz kaznu od 750 kn ili 120 eura prema tečaju iz bankomata.

To vam je dragi moji bio samo sladoled u Zadru, naravno uz naknadu za korištenje bankomata u iznos od 29,30 HRK i tečaj 6,5!, zaključuje Radeta.