NOVO Iz MUP-a javljaju kako su sva tri Canadaira vraćena u bazu. Požar u mjestu Novalja kod Zrća na otoku Pagu sada je pod kontrolom vatrogasaca te se radi na dogašivanju. Svi turisti i zaposlenici klubova koji su se nalazili na Zrću su evakuirani. Promet se odvija uz regulaciju policije.

Dojavu o požaru zaprimio je Županijski centar 112 Gospić u 1:15 sati u noći. Požarom je zahvaćeno visoko raslinje i borova šuma u blizini granice sa Zadarskom županijom. Požar je ugrožavao objekte (klub Papaja i Kalypso u blizini plaže) te je radi velikog broja ljudi organizirana evakuacija tog područja radi njihove sigurnosti. Na intervenciji gašenja požara sudjeluju DVD Novalja te dodatne snage iz Zadarske županije DVD-a Pag, Kolan, Povljana, JVP Zadar, Državna vatrogasna intervencijska postrojba Zadar i DVD Ražanac, a tijekom jutra stigle su i dodatne snage iz Ličko-senjske županije: županijski vatrogasni zapovjednik, JVP Senj, DVD-a Otočac i Brinje. Na požarištu je trenutno 64 vatrogasaca s 21 vatrogasnim vozilom. U 6:10 sati na požarište su stigla i dva protupožarna zrakoplova Canadair, a poslije 7:00 sati na požarište je bio upućen i treći Canadair. Požar je i dalje aktivan, ali nema više ugroze za ljude i objekte.

RANIJE Tri protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH od ranih jutarnjih sati angažirana su u akciji gašenja požara na području Novalja-Zrće na otoku Pagu u Ličko-senjskoj županiji.

Požar je izbio u borovoj šumi oko 1 sat u noći, a zbog blizine festivala evakuirane su tisuće posjetitelja.

Iz MORH-a javljaju kako su od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno, 15. srpnja, zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju sedam požara (četiri u Šibensko-kninskoj te po jednog u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji). Uz gašenje požara, provedeno je i sedam protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 44 sata naleta, pri čemu je izbačeno više od 1100 tona vode. U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara, tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran osam puta.