Festival hrane, kulture i običaja zadarskog kraja, Noć punog miseca, za 18. rođendan na poklon će dobiti svjetlo s kaljskih brodova. Iza toga stoji dogovor Društva Propela i organizatora Kualjskih ribarskih noći - Tunuara.

Riječ je o dvjema velikim manifestacijama čiji termini održavanja ovise o punom mjesecu. Upravo zbog toga dva slična događaja svih ovih godina bila su razdvojena, ali organizatori su odlučili tome stati na kraj. Tako će se Noć punog miseca ove godine održavati od 11. do 13. srpnja, a Tunuara je na rasporedu vikend nakon, od 18. do 20. srpnja.

- Društvo Propela se, uz pomoć gradske i županijske TZ i Grada Zadra, povezala s TZ Kali te smo iz općih interesa podijelili termine. Ovim načinom nećemo jedni drugima krasti goste i imat ćemo potpunije događaje. Nama je tehnički bilo lakše pomaknuti datum. Njima ovisi o brodovima, a nama o imdžu koji ne bi trebao biti previše zakinut. Zauzvrat, Kaljani se sa svojim brodovima vraćaju na rivu. Kada upale reflektore, to je potpuno druga priča koja je izostajala godinama, rekao je Neven Stojaković ističući kako su prvi u županiji pokazali volju da im se manifestacije ne preklapaju.

Noć punog miseca dobila je i novog sponzora, zadarsku perjanicu Marasku koja im nakon punih 14 godina dovodi Tomislava Bralića i klapu Intrade. Kao atrakcija programa, koji će okupiti 72 izlagača s mediteranskom ponudom i rukotvorinama, izdvaja se i podvodna rasvjeta biogradskog inovatora Zorana Maksana.

- Uz Kaljane, Marasku i partnera iz marikulture kojeg ćemo imati dogodine, Noć punog miseca vraća se na stare vode. Vjerujem da će ovo izdanje, bez obzira na raniji datum održavanja, biti jedno od boljih. Cilj nam je i vratiti Zadrane na Noć punog miseca jer su oni ovih godina najviše nedostajali, poručio je poznati zadarski kreator manifestacija.

Poseban dio programa Noći punog miseca, večer folklora, predstavila je danas u TIC-u voditeljica KUD-a Tanac Jadranka Dunatov. Ona je građane pozvala na zajednički nastup s mladim Hrvatima iz Australije koji će po prvi put posjetiti zemlju svojih predaka. Pokazat će svu tu ljubav koju su godinama njegovali i bit će to koncert koji obiluje emocijama, istaknula je Dunatov. 

Na prvom zajedničkom predstavljanju programa, kojeg je moderirao Ante Galić iz TZ Grada, zadovoljstvo suradnjom izrazila je i direktorica Turističke zajednice Općine Kali, Ina Kolega.

- Iznimno mi je drago da smo se uspjeli dogovoriti. Mi nismo mogli pomaknuti datum jer trećina stanovnika Kali predstavlja ribare i to je jedino vrijeme kad su oni doma. Nitko ne može organizirati takav defile s obzirom na koncentraciju brodova, istaknula je Kolega koja se prisjetila i dodavanja naziva Tunuara 2003. godine u svrhu veće prepoznatljivosti projekta.

Bogati trodnevni program donosi natjecanje u kuhanju brudeta, jedinstveni otočni jazz koncert Čavat, znanstveno - stručni ribarski skup, gastro ponudu "Jedi što vrijedi", autorsku glazbenu-lutkarsku predstavu Tonko i muore, koncerte Crvene jabuke i TBF-a te već spomenutu glavnu atrakciju Tunuare - trosatni defile brodova Zadarskim kanalom.

- Riječ je o ljudima koji 20 dana provode na moru i suočavaju se sa strašnim problemima. Nije ih bilo jednostavno nagovoriti, ali uspjeli smo i povećati broj brodova te smo uveli red kroz ulaznice, istaknuo je Dario Mišlov, zadužen za organizaciju defilea, dodajući kako će više informacija posjetitelji moći dobiti i u subotu na Noći punog miseca, partnerske manifestacije u promicanju zajedničkih turističkih interesa.

U nastavku donosimo programe manifestacija:

NOĆ PUNOG MISECA, 11. -13. 7.

ČETVRTAK, 11. 7.

- Otvaranje sajma domaćih proizvoda i rukotvorina

- Večer folklora uz KUD Tanac i8 goste iz Australije (21:30 h)

- Mediteranska ponuda na ugostiteljskim štandovima

PETAK, 12. 7.

- Večer tune

- Trio Fešta (21:00 h)

- Sajam domaćih proizvoda i rukotvorina

SUBOTA, 13. 7.

20:10 h klapa Donat

21:20 h klapa Diadora

22:30 h Tomislav bralić i klapa Intrade

00:30 h Trio Fešta

- Ribarska večer uz kaljske plivarice i najava Tunuare

- Sajam domaćih proizvoda i rukotvorina

KUALJSKE RIBARSKE NOĆI - TUNUARA 2019., 18. - 20. 7.

ČETVRTAK, 18. 7.

19:00 h Natjecanje u kuhanju brudeta

Nastup klape Donat

21:00 Otočki jazz koncert Čavat

PETAK, 19.07.2019.

10:00 16. znanstveno-stručni skup o ribarstvu - Općinski dom

17.00 „Jedi što vrijedi" - gastro ponuda ribljih specijaliteta - Mul

18.00 Natjecanje u ribarsk vjreštinama i ribarske igre

19.00 Natjecanje u kuhanju kualjskoga brudeta -Mul

21.00 Tonko i muore

22.00 Crvena jabuka

SUBOTA, 20.07. 2019.

13.00 Defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom

17.00 „Jedi što vrijedi" - gastro ponuda ribljih specijaliteta - Mul

20.00 Nastup mažoretkinja

22.00 TBF