"Svaki dan na portalima, televiziji i u novinama gledamo samo crne kronike, tužne i ružne činjenice i stječemo dojam da oko nas postoji malo lijepog i ljudskog. Dana 23. 6. 2019. godine u 6:30 sati u Zadru, trojica mladića dokazala su da nije samo tako", priča nam strina 18-godišnje Zadranke koja je tog dana na putu do posla postala žrtvom pijanog vozača.

No ovo nije priča o stanju sigurnosti u prometu ili kamikazama na cestama, već o trojici Zagrepčana koja su se našla u pravo vrijeme na pravom mjestu. Miroslav Jarabek (33), Goran Cvetić (30) i Luka Mikulić (26) godinama ljetuju u Povljani na otoku Pagu. Tog jutra išli su automobilom na kavu u Zadar, ne sluteći kako će na raskrižju na Žmirićima svjedočiti stravičnom događaju.

Prema izvještaju iz DORH-a, 32-godišnji vozač je pod utjecajem alkohola od 1,58 promila izgubio kontrolu nad automobilom i udario u metalni nosač s prometnim znakom, a potom i u 18-godišnju pješakinju koja je pored tog znaka čekala zeleno svjetlo. Vozilo je prednjim dijelom udarilo u metalni stup semafora, a pješakinja je ostala pritisnuta između automobila i semafora.

- Nismo se stigli ni zaustaviti, iskočili smo iz vozila kad smo to vidjeli. Vozač je onesviješten pao na suvozačevo sjedalo, a djevojka je bila prikovana uz stup. Kost joj je virila iz noge, krv je šikljala. Bio je to užasan prizor. Krenuli smo odvajati vozilo od nje. Od prijatelja sam uzeo remen i podvezao joj rane. Oni su zvali hitnu i obavijestili obitelj, dok sam ja s njom razgovarao. Pitao sam je gdje radi, živi, koliko godina ima... sve samo da se smiri. Ubrzo je došla policija, a zatim i hitna, pa smo je zajedno unijeli u vozilo, ispričao nam je Miroslav Jarabek, jedan od trojice Zagrepčana koji su učinili ono na što se mnogi zbog straha ne bi odvažili.

Zvuči nevjerojatno, ali Jarabeku ovo nije prvi put. Danas kao mehaničar radi mirniji posao, ali sličnih scena nagledao se dok je u noćnim satima prevozio kruh. Prije gotovo 15 godina bio je prvi na licu mjesta teške prometne nesreće u Velikoj Gorici, a 10-ak godina nakon svjedočio je frontalnom sudaru u Donjoj Lomnici. Tada je smirivao teško ozlijeđenu ženu i pronašao joj dio prsta bez kojeg je ostala uslijed udara. Netko bi nakon svega rekao da ga prati nesreća, ali on u tome vidi sreću jer je mogao pomoći ljudima u nevolji. Tako gleda i na to kobno jutro u Zadru.

- U takvim situacijama ne stigneš razmišljati, samo gledaš kako možeš pomoći. Mene je u Zadru tek kasnije sve "opralo", oduzele su mi ruke i noge kad sam shvatio što se dogodilo.

Ni nakon što su od djevojke odvojili vozilo te stabilizirali potkoljenicu, trojica mladića nisu nastavila svojim putem. Kako bi bili sigurni da je 18-godišnjakinja dobro, slijedili su vozilo Hitne medicinske pomoći i proveli sate u Općoj bolnici Zadar.

- Prošlo je 10 dana, a oni nas i dalje zovu, pitaju kako je i stavljaju se na raspolaganje. Nju čeka dugotrajno liječenje i oporavak, ali vjerujemo da će sve biti dobro. Ovi mladići su nam svojim postupkom vratili nadu u ljude. Svima nam mogu biti uzor da mi mali ljudi možemo učiniti svijet boljim, a nikad ne znamo kad ćemo za isto dobiti priliku, rekla nam je strina ozlijeđene djevojke, na rubu suza zbog neizmjerne zahvalnosti mladićima u teškim vremenima.

Upravo ih je ona jedva nagovorila da nam sve ispričaju za javnost.

- Ajme, sad nam je neugodno. Nije to ništa posebno. Nemojte pretjerivati i previše nas hvaliti, učinili smo samo ono što bi htjeli da netko učini za naše bližnje u takvim situacijama, ističu skromni Zagrepčani koji se u kolovozu planiraju vratiti u Zadar i posjetiti 18-godišnjakinju.

Mi ćemo, stoga, bez pretjerivanja i previše hvaljenja reći kako su Miroslav Jarabek, Goran Cvetić i Luka Mikulić - heroji na cesti.