Iako je u kopnenom dijelu Hrvatske prodor sjeveroistočnog vjetra donio osvježenje, nekoliko stupnjeva niže temperature i nižu vlažnost zraka, a time i manju sparinu, na Jadranu je bura donijela porast temperature zraka, javlja neverin.hr.

Naime, topla bura koja trenutno puše, poznatija pod nazivom fenska bura dodatno grije zrak podno planina. Riječ je o uobičajenoj pojavi koja se i inače događa kad se vjetar spušta niz planinu, čest zraka se zagrijava, a kad pritom zrak koji dolazi s kontinenta nije osjetno hladniji, kao rezultat imamo buru koja grije zrak u tolikoj mjeri da je on topliji nego bez puhanja bure.

Gore opisana situacija dovela je do obaranja temperaturnog rekorda u Zadru, u kojem je prema podacima DHMZ-a u 16 sati izmjereno 35,0°C. Dosadašnja rekordna lipanjska vrijednost iznosila je 34,6°C (izmjerena 21.6.2012.). U 15 sati u Dubrovniku je prema podacima DHMZ-a izmjereno 37,3°C, a dosad najviša lipanjska vrijednost iznosila je 35,7°C od 13. 6. 2003. godine. U Konavlima je temperatura na privatnim meteorološkim postajama porasla čak do 39°C!

Istaknimo još da je bura u Dalmaciji na udare olujna, a u Makarskoj je izmjeren udar od 115 km/h, gotovo orkanske jačine! I to sve pri temperaturi od 35°C. U Splitu je bura imala udare do 97 km/h.