Skupština Zadarske županije, s predviđene 42 točke dnevnog reda, naprasno je prekinuta nakon što su kvorum bojkotirali vijećnici HDZ-a.

Prva napuklina pokazala se već pri glasovanju o skidanju s dnevnog reda točke o prodaji zgrade na Kolovarama, kada je župan Božidar Longin rekao da ostaje pri njoj da bi mu je glasovanjem skinuli baš vijećnici njegovog kluba.

Novi problem nastupio je već pri 2. točki dnevnog reda - izvršenju proračuna. Nakon oporbenih kritika o proračunskom manjku od 18 milijuna kuna prvi je stanku tražio Josip Tičić (SDP), a zatim i predsjednik kluba HDZ-a Željko Šoša. Već do tada HDZ-ovci su panično napuštali klupe kako bi oborili kvorum, a u stanci su Rudolf Dvorski (MODES) i Marko Pupić Bakrač (Akcija mladih) iznijeli svoje viđenje situacije.


View on YouTube

- Na župana Božidara Longina izvršen je unutarstranački udar. On nema većinu i skidaju mu se točke mimo njegove volje. Pretpostavljam da se radi o sukobu Božidara Kalmete i Božidara Longina jer upravo Kalmetini ljudi otkazuju poslušnost Longinu. Najbolje bi bilo da se ide na nove izbore jer Longin očigledno više nema podršku ni u HDZ-u, a kamoli u stranačkom odboru, komentirao je Pupić Bakrač.

Dvorski je pozvao župana i njegove zamjenike da podnesu ostavke.

- Ostavke su jedina ispravna stvar koju mogu napraviti, mogli bi imati izbore zajedno s predsjedničkima. Danas je jasno, vladajuća koalicija više nema većinu i župan nema podršku. Njegovo vrijeme je završeno.


View on YouTube

Nakon 15 minuta nije se vratio nitko od HDZ-ovaca, a Lončar je pobrojio 13 vijećnika oporbe, što nije bilo dovoljno za kvorum. Izrečena je stanka od 30 minuta no ni nakon tog vremena nije se skupilo dovoljno vijećnika za nastavak sjednice.