Ljekarna Zadar je županijska ustanova koja ne mora nužno ganjati profit. No, ravnatelj Božo Čolak u zadnjem mandatu vođenja te ustanove namjerava izbrisati trag ljekarničke povijesti zadarske urbane cijeline.

Čolakova misija je iseljenje ljekarne Varoš s Četiri kantuna - zadarskog identiteta koji je, kako je to svojedobno pojasnio zadarski povjesničar umjetnosti, prof. dr. Pavuša Vežić tako nazvana jer su to bile jedine cjelovite zgrade nakon bombardiranja Zadra.

Fantastičan je razlog koje Čolak navodi kao opravdanje "ubijanju Grada" za koje pojedinci još nisu preuzeli odgovornost - iz njega sele sve institucije. A onda ravnatelj županijske ustanove navodi kako moraju plaćati najam Gradu Zadru jer to nije njihov prostor te najslabiji promet kojeg ostvaruje baš ta ljekarna. To je pljuska njegovim menađerskim sposobnostima. Apotekari Ljekarne Zadar teško da se mogu sami nositi s tržišnim širenjem Farmacie. Lanac ljekarni iz Atlantic grupe došao je nadomak Gradu. Kada se iseli ljekarna Varoš po Čolakovoj zamisli, Farmacia ili neka druga privatna ljekarna, nema sumnje da će ući u taj prostor.

Nažalost, zadarski konzervatori nisu zaštitili barem autentično pročelje ljekarne Varoš.

Pročelnik Konzervatorskog odjela Igor Miletić podsjeća kako je posljednja obnova "obuhvatila kako modernizaciju interijera tako i restauraciju pročelja ljekarne Varoš po projektu Igora Pedišića iz 2004. godine s izvedbom godinu dana kasnije. Ljekarna kao takva nema pojedinačnu zaštitu a ni zgrada u kojoj se nalazi, već je vezana uz Rješenje o zaštiti povijesne jezgre Zadra. Za nadati se da će nova namjena biti primjerena tj. na tragu dosadašnje budući se radi o identitetskom "reperu" u grad", napisao nam je Miletić.

Bivši konzervator Pavuša Vežić, jedan od rijetkih zadarskih intelektualaca koji ukazuje na sve pojave deurbanizacije Zadra, podsjeća na namještaj iz ljekarne Varoš. Tu ja vidim propust konzervatorske struke pa i svoj vlastiti dok sam to bio jer  je trebalo taj namještaj  zaštiti zajedno s tim povijesnim prostorom, navodi prof. Vežić.

Dio tog apotekarskog namještaja iz 19. stoljeća postavljen je prilikom obnove ljekarne Donat, a dio je ostao u Starigradu. Tamo je bila ljekarna u sklopu Ljekarni Zadar. Sada ga je preuzela Farmacia koja je tamo uselila. Zašto pravnik Božo Čolak, starosjedioc u HDZ-u, nije potrošio barem jedan od svoja do sad četiri mandata u povratku tog povijesnog namještaja kao i otkupu prostora ljekarne Varoš u koji je ta županijska ustnova uložila tri milijuna kuna? I zašto Čolak u petom mendatu ne želi sačuvati ljekarnu koja je dio kolektivne memorije građana Zadra kojim se svakodnevno oduzima "pravo na Grad"?