U utorak, 4. lipnja, održat će se Školski šahovski turnir "Maškovića han 2019" u vremenu od 10-16 sati, u Maškovića Hanu u Vrani. Djeca će prvo obići muzej u pratnji turističkog vodiča, zatim će igrati šah, imati pauzu za ručak, nakon čega slijedi još nekoliko kola i podjela nagrada, te povratak u Zadar.

Turnir se održava unutar projekta "Igramo šah i putujemo". Projekt je namijenjen djeci koja vole igrati šah i putovati, družiti se i učiti o brojnim povijesnim i prirodnim lokalitetima. Ovaj turnir ima svrhu povezati djecu iz različitih gradova i škola, a iako ima natjecateljski karakter, prilagođen je svim uzrastima i željama učenika. Time su oni zadovoljni i postižu odlične rezultate.

- Nakon već uspješnih turnira u Saloni 2016. godine, na Jarunu 2017. godine, te najavljenog posjeta Maškovića Hanu, odlučili smo nastaviti sa projektom, te se nadamo realizaciji sljedećeg obilaska brojnih prirodnih i povijesnih lokaliteta koje naša lijepa domovina ima.

Organizator ovog projekta je Privatna osnovna škola Nova, Zadar, a projekt podržavaju i promotori uvođenja Šaha u škole na razini Republike Hrvatske, Kasparov, koji je zadužio Klarića da nađe model za uvođenje šaha u škole, koji bi tako bio dostupan svoj školskoj djeci.

Šah je iznimno svrsishodan i koristan u dječjem razvitku i razvoju, jer uči djecu planiranju, organizaciji, statističkom pristupu, o posljedicama određenih radnji, te traženju rješenja iz više perspektivi. Pozivu se se odazvali učenici iz Zadarske županije iz 5 škola.