Policijski službenici Odjela općeg kriminaliteta Službe krirninalističke policije PU zadarske i Druge policijske postaje Zadar, u suradnji s Policijskim upravama Ličko-senjskom i Zagrebačkom te Mobilnom jedinicom prometne policije Ravnateljstva policije, uspješno su proveli kriminalističko istraživanje nad kriminalnom skupinom specijaliziranom za provale u trgovačko-skladišne objekte koji posluju s većim količinama gotovog novca, izvijestio je jutros na konferenciji za medije načelnik kriminalističke policije PU zadarske Bore Mršić.

U subotu su pritvorskom nadzorniku privedeni 54-godišnjak iz Zagreba, 48-godišnjak iz Velike Gorice i 53-godišnjak iz Gračaca koji su iz poslovnog objekta u Gaženici otuđili veliki sef s oko 100 tisuća kuna.

- U petak 31. svibnja oko 7,30 sati zaprimljena je dojava da je u Zadru u predjelu Gaženica izvršena provala u trgovačko-skladišni prostor firme specijalizirane za prodaju sanitarija i druge opreme iz kojeg je otuden metalni sef sa oko 100.000 kuna. S obzirom da je prethodne večeri policijska ophodnja na tom području zamijetila sumnjivo kretanje terenskog vozila zadarskih registarskih oznaka, ubrzo smo povezali da bi se radilo o džipu Land Rover u vlasništvu 53-godišnjaka iz Gračaca, koji je u Gračacu pronađen i uhićen, dok se za vozilom nastavilo traganje. Vozilo je ubrzo zamijećeno na autocesti A-1 Bosiljevo Zagreb, te je od strane Policijskih službenika Mobilne jedinice prometne policije zaustavljeno na odmorištu Desinec, otkrio je Mršić.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je navedeni trojac u noćnim satima s četvrtka na petak, po prethodnom planu došao do prodajno-skladišnog prostora u Gaženici gdje su parkirali vozilo i provalili spredna vrata. Ušli su u unutrašnjost, demontirali sef i odvezli se u Ričice kod Štikade, gdje provalnik iz Gračaca posjeduje vikendicu. Tu su prespavali, podijelili novac te se zaputili svatko svojim putem.

- Kod dvojice provalnika iz Zagreba i Velike Gorice pronađena je po oko trećina novca, a jedan od njih pokušao ga se riješiti pri privođenju u policijsku postaju u Zagrebu, otkrio je Mršić.

Kod 53-godišnjaka iz Gračaca novac još nije pronađen. On ga je očigledno nakon podjele umješno skrio, a policija je u vikendici i poslovnom objektu kojeg koristi pronašla oružje, streljivo, provalnički alat, uključujući onaj za rezanje sefova. Svi su predani pritvorskom nadzorniku PU zadarske.

Taj je 53-godišnjak, kao i cijela skupina, dobro poznat policiji, budući da je sudjelovao u brojnim kaznenim djelima, a posebno je spretan po penjanju na visoke objekte, o čemu je čak snimljena televizijska emisija. Ovoga puta nije se uspio izvući, ali barem mu je za sada novac "na sigurnom". Kako je cijela skupina osumnjičena za kaznena djela na području više europskih država, u posljednje vrijeme boravili su isključivo u Hrvatskoj.

- Ovo su specijalisti za ovakva kaznena djela koji provaljuju isključivo u objekte u kojima će zateći veću količinu novca. Radi se o teškim sefovima, od po nekoliko stotina kilograma, koje nije lako ukrasti i kasnije otvoriti. No oni su se specijalizirali baš za takve poslove, kaže Mršić.