Od 14. do 22. lipnja održat će se KvART `19, novo izdanje urbanog zadarskog festivala koji okuplja mlade kreativce i njihove projekte te kroz njih ima za cilj revitalizirati zapuštene javne prostore, potaknuti novo promišljanje funkcije javnih gradskih prostora i sadržaja gradskih kvartova te promovirati urbanu kulturu i popularizirati mladenačku umjetnost.

Tisuće posjetitelja prošlogodišnjeg KvartArt festivala značilo je samo jedno - ovo već tradicionalno predsezonsko događanje u Zadru mora dobiti svoj nastavak. I dobilo je! KvART `19 donosi nove aktivnosti, nove aktere, ali dobro znani entuzijazam i atmosferu.


View on YouTube

Ovogodišnji KvART `19 u centar zbivanja stavlja "stvaranje" kao pokretačku snagu razvoja svakog pojedinca i društva. Mod kreiranja, stvaralački zanos i energija koja se pri tome oslobađa pokretač su pozitivnih društvenih promjena i izgradnje proaktivne zajednice. Ujedno je to i glavna tema ovogodišnjeg KvART-a koja će se predstaviti javnosti pod zajedničkim nazivom „Smart Kvart: Makerspace".

Dnevni boravak Kvarta, odnosno prostor neposredno uz Gradsku knjižnicu Zadar, ove godine postaje zona stvaranja u kojoj će svi koji navrate do Kvarta imati prilike uključiti se, naučiti kako stvoriti nešto novo te iskoristiti vlastiti stvaralački potencijal.

Što je makerspace?

Makerspace je zajednički prostor stvaranja u školi, knjižnici ili bilo kojem drugom javnom prostoru za kreiranje, učenje, istraživanje i dijeljenje u kojem se koriste razni visoko tehnološki i ne-tehnološki alati... Ovakvi prostori otvoreni su za djecu, odrasle i poduzetnike te posjeduju različitu opremu.

Ove godine Kvart je domaćin udrugama FabLab i STEAM Hrvatska koje donose pregršt radionica na temu digitalne proizvodnje, dizajna promišljanja, biosignala i ostaloga, čime podjednako pokrivaju tehnološku, ali i ekološku komponentu, kao jedan od gorućih problema današnjice. Mr.sc. Roberto Vdović iz FabLaba, inače nastavnik na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, kaže kako udruga ima za cilj promovirati digitalne tehnologije proizvodnje, koje su danas širom dostupne te omogućavaju da svi budemo proizvođači.

- Kao što slika priča tisuću riječi, izrađeni predmet je puno više od mnoštva slika. Naše "alate", poput 3D printera, 3D skenera, ili drugih uređaja, koristimo kako bismo promovirali i drugačiji način učenja, učenje kroz rad, stjecanje iskustava kroz rad na projektima i općenito makers kulturu. Različiti kreativni prostori, bez obzira nazivaju li se makerspace, fablab, hackerspace, greenlab, trebaju biti prostori otvorenog pristupa, i to ih čini dostupnim za prostore novog načina rada, stjecanja vještina, ali samoniklih inovacija.

FabLab će, između ostalog, tehnologije 3D ispisa i 3D skeniranja prikazati kao dio razvijenih radionica, koje kreću od razvoja motoričkih vještina i tradicionalnog modeliranja u glini, 3D skeniranja modela, dorade 3D modela u programu za 3D modeliranje, pripreme za 3D tisak, korištenja takvog modela za izradu kalupa, i odljeva koje se na kraju opet ručno dorađuju. Kao posebnu atrakciju ističu i minijaturnu Teslinu zavojnicu i uređaj magnetske levitacije.