Paška skuta svoje promotivno izdanje na Skutafestu, manifestaciji koja je u Kolanu posvećena toj deliciji od ovčjega mlijeka, čija proizvodnja na žalost još ne zadovoljava zahtjeve tržišta. Vrijedan je to korak prema brendiradnju paške skute o kojem reportažno izvještava Radio Zadar.
Mjesnim trgom u Kolanu širili su se mirisi kako slanih tako i slatkih delicija od cijenjene paške skute. Radojka Šuljić ponosno nam je pokazala svoje kolače sa skutom – roladu, štrudlu i pitu. Osim tradicionalnih slastica, na stolu i nešto sasvim drukčije – krema od skute s jagodama i borovnicama, ili kavom i bademima. Mlade Kolanjke, kaže Anđela Paladina tradicionalne sastojke prilagođavaju novom dobu i naraštajima. A nježna skuta i gorkasta raštika itekako se ljube – recept je to obitelji Prtorić. Lani su probali s blitvom i bilo je odlično. Jednako ukusna savijača od raštike i skute.
Skuta se ljudima od Rijeke do Splita uvukla pod kožu – kaže načelnik općine Marin Pernjak i sam proizvođač sira. Nije to samo delicija, nego i prava proteinska bomba koje na tržištu ima samo sezonski, ovih šest mjeseci kad je laktacija i proizvodnja sira, tako da proizvod vrhunski, a nažalost ili nasreću nemamo ga dovoljno, ističe Pernjak.
Zato se gospođa Marija za sezonu i proizvodnju slastica od skute pripremila već sada. Kako nema vlastitoga mlijeka skutu je kupila i zamrznula. Tako će i tijekom ljetnih fešti posjetiteljima moći ponuditi svoje slastice od skute.
Ako ste propustili Skutafest, nemojet za oko mjesec dana Festival paške janjetine u Kolanu.