Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o poduzetim aktivnostima u cilju osiguravanja tegljenja stranog putničkog broda, koji je pretrpio kvar jednog od pogonskih strojeva, oko devet nautičkih milja južno od otoka Žirja, tijekom plovidbe iz luke Ancona u luku Split, u koju je brod trebao pristati danas u 7 sati.

Utvrđeno je da među 215 putnika i 92 člana posade nitko nije ozlijeđen, niti je havarirani brod uzrokovao onečišćenje mora. U teretnom prostoru broda prevozi se 2 autobusa, 51 osobno vozilo i 7 kamiona, za koje također nije dojavljena šteta, stoga nije bilo potrebe angažirati spasilačku akciju prema osobama na brodu.

Nedugo nakon dojave havarije, u blizini broda neko je vrijeme plovio putnički brod "Maira", koji pripada istoj kompaniji, kako bi bio raspoloživ u slučaju potrebe za asistencijom, no isto nije bilo potrebno s obzirom da je predstavnik brodara u Hrvatskoj, tvrtka MSC Krstarenje d.o.o., poduzela sve potrebne radnje kako bi se osiguralo tegljenje broda u Splitsku luku, u skladu s propisima o spašavanju imovine na moru i u koordinaciji sa MRCC Rijeka te uz nadzor nadležnih lučkih kapetanija.

U koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar i Lučkom upravom Zadar, predstavnik Brodara angažirao je tegljač "Pollux" iz sastava tvrtke Jadranski pomorski servis d.d., koji je danas u 15 sati doplovio do havarirane "Aurelije" i to nakon što je otkazan prethodni angažman dva tegljača tvrtke Brodospas d.d., koji zbog vremenskih uvjeta nisu mogli isploviti prema otvorenom moru.

MRCC Rijeka je u 15.30 zaprimila potvrdu da je tegljač "Pollux" sigurno privezao putnički brod "Aurelia", a nakon svih sigurnosnih provjera tegljenje broda prema luci Split započelo je u 16:30. Prema službenim prognostičkim podacima očekuje se smirivanje vremenskih uvjeta na moru, što će svakako utjecati na brzinu plovidbe.

S obzirom da se kvar pogonskog stroja smatra pomorskom nezgodom, nakon zbrinjavanja putnika i tereta, brod će sukladno postupcima Pariškog memoranduma o međunarodnom režimu inspekcijskih pregleda brodova biti podređen detaljnom inspekcijskom pregledu od strane inspektora sigurnosti plovidbe.

Sukladno Uredbi br. 1177/2010 Europskog parlamenta i Vijeća od 24. studenog 2010. godine o pravima putnika kada putuju morem ili unutarnjim plovnim putovima i izmjeni Uredbe 2006/2004, u slučaju otkazivanja ili kašnjenja dolaska u luku putnici imaju pravo na naknadu od strane brodara u iznosi 25% od iznosa karte i to u slučajevima kašnjenja do 3 sata za putovanje u trajanju između 8 i 24 sati, a u slučajevima kada vrijeme kašnjenja iznosi dvostruko više od gore navedenog vremena, naknada se povisuje na iznos od 50% od karte. U tom smislu putnici broda "Aurelia" imaju mogućnost ostvariti putnička prava temeljem zahtjeva o obeštećenju, od strane izdavatelja putne karte, ističu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.