"Inicijativa 67" stigla je blizu potrebnih 306.744 potpisa za raspisivanje referenduma, čiji je cilj vraćanje granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina starosti i smanjivanje penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu. Ipak, organizatori će do subote nastojati prikupiti što više potpisa, poučeni iskustvom prošlih inicijativa, kada je dio potpisa proglašen nevažećim.

Kako bi u tome uspjeli, voditelji inicijative pozvali su volontere da im pomognu radom na štandovima. U Zadru su postavljeni na šest lokacija, a na Poluotoku, u Ulici Ruđera Boškovića, danas smo za njim zatekli dvojicu poznatih sindikalista - Jeru Bilana i Igora Radeku. Bilan kaže kako je na zadarskom području prikupljen planirani broj potpisa, a u nekim županijama i daleko više od potrebnog.

- Rok od 15 dana je iznimno kratak, pogotovo kao u ovom slučaju kada nemamo podršku institucija i kada se poklopi nešto lošije vrijeme. Ipak, građani su svjesni što bi izgubili novim zakonom pa ih većina pristaje potpisati zahtjev, govori Bilan, koji svojom energijom toliko privlači prolaznike da mu pristupaju i strani državljani.

- Za što potpisujete, pita ga jedna francuska turistkinja koja je u Zadar došla kruzerom.

- Protiv smo pomicanja granice s 65 na 67 godina za odlazak u mirovinu, objašnjava Bilan.

- I kod nas je 65 godina, odgovara mu ona, žaleći što ne može svojim potpisom sudjelovati u kampanji.

Zato ju je spremno potpisala Marjana Botić, županijska vijećnica Akcije mladih, koja je upravo izlazila s posla na dnevni odmor.