ZADAR- Čistoća je objavila natječaj za nabavku prvog podzemnog spremnika po procijenjenoj vrijednosti od 220 tisuća kuna bez PDV-a.
Spremnici bi se trebali postaviti kao ogledni primjer novog načina zbrinjavanja otpada u povijesnoj jezgri pored hotela Zagreb. Iz Čistoće su najavili kako će to biti do sezone, a rok za dostavu ponuda je do 17. svibnja.

Sve ovisi o javnoj nabavi. Ako ona prođe bez žalbi, taj posao kada se ugovori, može se vrlo brzo izvesti. Iskopa se rupa od metar i pol u koju se montira već gotova tehnologija, pojasnio je Pere Zubčić, tehnički direktor Čistoće. Radi se o spremicima u kojim će se odvojeno ubacivati biorazgradiv otpad, recikabilni te miješani komunalni otpad. Za pražnjenje tog podzemnog kontejnera koristi se, prema riječima tehničkog direktora, posebno vozilo s kranom.

Taj sustav zbrinjavanja otpada, koliko god bio nužan za Poluotok, koji je prvo bio zatrpan vrećama smeće koje su mačke raznosile, a sad kantama uz koje su vidljive i vreće, neće se ugraditi preko noći.

Čistoća je predvidjela 14 lokacija na rubnim dijelovima Grada, a konzervatori su odbacili čak pet.

Pozicije označene brojevima 3,6,7,8 i 10 nisu pogodne (arheologija, promet..) te za njih nismo dobili suglasnost Konzervatorskog odjela, napisao nam je tehnički direktor Čistoće uz skicu koja je s konzervatorima poslije dogovarana. Lokacije su približne a na licu mjest će se odobriti stvarna mjesta za podzemne spremnike. Konzervatore je zanimalo kako će se njihov nadzemni dio uklopiti u okoliš, kazao je tehnički direktor Pere Zubčić.