Zadarska policija ušla je u trag organiziranoj kriminalnoj skupini koja je počinila više kaznenih djela nad osobama sa zadarskog područja. Rezultate opsežnog istraživanja danas su u sjedištu PU zadarske predstavili šef Službe krimalističke policije Bore Mršić, voditelj Odjela organiziranog kriminala Romano Landeka te Sonja Šimurina, policijska službenica za odnose s javnošću.

Dovršena je krim istraga nad 28-godišnjim Karlovčaninom, 41-godišnjakom iz Velike Gorice i 32-godišnjom Gospićankom. Oni su pronađeni na svojim kućnim adresama te su uz kaznenu prijavu za kaznena djela prijevare, iznuda i protupravno oduzimanje slobode privedeni pritvorskom nadzorniku PU zadarske te zadržani u istražnom zatvoru. Za ostalima članovima kriminalne skupine rapisana je tjeralica. U bijegu su 29-godišnji i 33-godišnji Karlovčanin, inače brat 28-godišnjaka.

- Članovi ove kriminalne skupine su u međusobnom dogovoru, s ciljem ostvarivanja znatne imovinske koristi, od ožujka do listopada prošle godine, obilazili gradske kvartove po Zadru i pomno birali žrtve starije životne dobi, slabijeg zdravstvenog stanja, oskudnijeg obrazovanja, lakovjernih i sličnih vrlina. Stupili su s njima u kontakt, nudeći im razne usluge, ljubavne veze, brakove i slično, dovodili ih u stanje omamljenosti, opijenosti i zablude te iskorištavali bespomoćnost žrtvi kako bi ih brutalno varali i iskorištavali. Svoje dobro planirane i prikrivene kriminalne aktivnosti, osumnjičeni su odrađivali sklapajući ugovore i provodeći kažnjive radnje kroz legalno poslovanje svojih zalagaonica i drugih agencija koje posluju u više gradova u Hrvatskoj. Policiji su poznati od ranije po kaznenim djelima imovinskog karaktera s elementima nasilja. U obrađenim kaznenim djelima na zadarskom području stekli su nepripadajuću imovinsku korist veću od milijun kuna, rekao je Mršić.

Glavna meta njihove operacije bio je 72-godišnji Zadranin kojeg su namamili koristeći kao mamac 32-godišnjakinju, inače suprugu 41-godišnjaka. Sve je počelo 28. ožujka u jednom ugostiteljskom objektu na Branimirovoj obali. Petorka je 72-godišnjaka dovela u visoki stupanj aikoholiziranosti kako bi ga prijevaran način navela da s teleoperaterom potpiše dvogodišnji pretplatnički ugovor uz kupnju mobitela. Istog dana naveli su ga da u javnobilježničkom uredu u Zadru sklopi ugovor o prodaji građevinskog zemlijišta površine 576 m2 u mjestu Rtina za novčani iznos od svega 35 000 kuna, višestruko manje od tržišne vrijednosti. Kasnije je navedeno zemljište 41-godišnjak prodao kupcu iz Zagreba za 10 000 eura.

Petorka je svoju kriminalnu aktivnost prema 72-godišnjaku nastavila pola godine kasnije.

- Dana 6. rujna omamili su ga i nagovorili da sjedne u njihov automobil. Odvezli su ga u kuću u vlasništvu 41-godišnjaka, u mjestu Lazina Čička pored Velike Gorice. Tamo su ga zatočili, opijali, onemogućili mu javljanje članovima obitelji. Sutradan su ga doveli u nepoznati javnobilježnički ured gdje su ga navodili da potpiše kupoprodajni ugovor za svoj stan, što je oštećeni odbio na upozorenje javne bilježnice. No uz prijetnju da se više neće vratiti kući, petorka je 72-godišnjaka odvela u drugi javnobilježnički ured u Velikoj Gorici. Tamo su potpisali i ovjerili kupoprodajni ugovor za stan u Zadru, površine 76,80 m2, za novčani iznos od svega 40 000 EUR-a, višestruko niži od tržišne cijene, a da ni taj mizerni novčani iznos nisu predali oštećenom, iznio je njihov modus operandi voditelj Odjela organiziranog kriminala Romano Landeka.

Navedeni stan 41-godišnjak je već sutradan samo fiktivno prodao 33-godišnjaku koji se na njega i uknjižio, te je na Općinskom sudu u Zadru pokrenuo parnični postupak za iseljenje obitelji oštećenog iz stana navodeći kupoprodajni novčani iznos od 60 000 eura. Upravo se danas održava rasprava koja će odlučiti o sudbini 72-godišnjaka i njegovoj obitelji s kojom živi u stanu.

Rodbina u rujnu njegov nestanak i prijavila policiji. Pronađen je u noći sa 7./8. rujna, kada ga je petorka u Karlovcu smjestila na autobus za Zadar. U trenutku pronalaska 72-godišnjak policiji nije prijavio ništa od navedenog.

Službenici su poziv dobili od 64-godišnjeg Zadranina, kojem su u Gradskoj knjižnici u Zadru prišli 29-godišnjak i 32-godišnjakinja. I njega su obradili i na istovjetan prijevaran način odveli u poslovnicu teleoperatera gdje su sklopili dva pretplatnička ugovora uz kupnju mobitela. No oštećeni je dva dana poslije osujetio prijevaru te isti dan podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja.

- Policija je kroz ovo kriminalističko istraživanje došla do sumnji da je prijavljena skupina, istovjetna i druga kaznena djela počinila nad većim brojem osoba sa zadarskog ali i sa drugih područja Republike Hrvatske, te apeliramo na prevarene građane da pretrpljena kaznena djela prijave, pozvala je Sonja Šimurina, dok je Bore Mršić dodao kako je ponosan na policijske službenike koji su pokazali da sve linije zadarske policije uspješno rade.