ZADAR- Kante za smeće premještene iz dvorišta stambenog kompleksa na Muraj, izazvale su pravu pobunu stanara u Ulici pravodonoše. U potrazi za pravdom oni su potpisali peticiju na kojoj je 101 potpisa, a poslana je na tri adrese s koje, prema riječima jednog od stanara Petra Piasevolija, nije stigao niti jedan odgovor.

- Tek nas je pročelnik Robertino Dujela uputio na Čistoću koja je zaprimila naš dopis, ali kao i pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona nisu se oglasili. Zagorčali su nam život, ističu stanari koji su nam se javili s problemom koji je nastao nakon što su kante izvučene iz dvorišta i stavljene na Ulicu zadarskih pobuna uz zgradu Arsenala. Do nove lokacije nije lako uz stepenice doći starijim stanarima koji su opstali u tom stambenom kompleksu.

Stanari su peticijom od nadležnih u gradskoj upravi tražili vraćanje kanta te da se stanarima osiguraju parkirna mjesta u dvorištu tako što će se staviti znak.
Kante su bile uz zid Arsenala, zaštićenog i zapuštenog kulturnog dobra, koji je nekad bio dio Admiralove kuće.

Vlasnici Hotela Teatro Verdi tražili su od Čistoće izmještanje kanti sa smećem koje se nalaze preko puta soba novog hotela s četiri zvjezdice. Ne samo da je smeće, koje su vrlo često iz kanta izbacivali skupljači boca, bio ružan prizor, nego je to bila i buka.

- Kamioncin Čistoće svako jutro u šest sati kupi smeće gostima kraj prozora. Mi smo predlagali da se kante premjeste ispred (na trokut uz zelenu površinu) i ponudili da ćemo snositi troškove ograđivanja. Svjesni smo da ova lokacija nije najsretnije rješenje i htjeli bi da sa stanarima postignemo zadovoljavajući suživot. Uređenjem hotela ipak su podigli standard te lokacije i onima koji u susjednim zgradama iznajmljuju svoje stanove turistima, kazao nam je Ivan Dell`Orco, suvlasnik tog obiteljskog hotela. Da bi dobili 4 zvjezdice od Ministarstva turizma, oni su morali osigurati parkirna mjesta.

- U gradskoj upravi tražili smo četiri, a odobrena su nam tri mjesta upravo zbog stanara. Ta mjesta plaćamo po tarifi Grada Zadra, kazao je Dell`Orco na izražene sumnje pojedinih stanara kako su kante maknute da bi Hotel Teatro Verdi dobio još jedno mjesto.

Na spornom mjestu i dalje se bacaju vreće s kućnim otpadom. Je li to namjerno ili nije, ne zna Pere Zubčić, tehnički direktor Čistoće iz koje je postavljena obavijest. Tehnički direktor najavio je kako će ovaj tjedan doći među stanare kako bi razgovarali o dislokaciji kanta.

- Istina da im je malo dalje, ali na ovoj lokaciji nikome ne smeta, ističe Zubčić i dodaje kako su jedino rješenje za Poluotok podzemni kontejneri.

Čistoća je raspisala natječaj za prvu lokaciju kod hotela Zagreb. Jedno od devet mjesta je i ovaj dio povijesne jezgre na kojem se odvija sukob starog i novog u prostoru koji nije urbaniziran, a niti planiran za standard koji ovisi o turizmu.