Problemima življenja građana u zadarskoj povijesnoj jezgri koji plaćaju danak turizmu, nema kraja.

Objavljujemo još jednu foto-priču koju nam je poslao "stanar jednog od najfrekventnijih područja na Poluotoku, iz ulice Borelli".

Prvi razlog ovog mejla je prijava/pritužba na razinu buke više klima uređaja i ventilacije puba Deja Brew koji se nalazi u ulici Borelli 8, a čiji su vanjski uređaji za klime i ventilacije postavljeni u ulici Kraljskog Dalmatina, onoj maloj uskoj uličici koja iz ulice Borelli vodi na Kalelargu.

Naime, svi ti vanjski uređaji od puba rade gotovo svaki dan do 1.30 ujutro i nemoguće je do tada držati otvorene prozore, tako da je većina stanara iz ulice Borelli čiji prozori gledaju na ulicu Kraljskog Dalmatina prisiljena stalno držati prozore zatvorenima.

Na toj su strani samo od puba tri ogromna vanjska uređaja, ali razina decibela koje proizvode debelo premašuju zakonski dozvoljenu granicu. Kao što možete vidjeti u prilogu kojeg vam šaljem, putem aplikacije u mojoj spavaćoj sobi koja se nalazi oko tri metra iznad njihovih vanjskih jedinica prije par noći izmjereno je skoro 92 decibela buke.

Ti uređaji rade non stop, od trenutka kada se pub otvori i puno kasnije nakon što im je navedeno radno vrijeme, koje je navodno do ponoći, ali da ponovim, uređaji rade često i do 1.30 ujutro. Buka uređaja tako traje i po 19 sati dnevno.  Osim toga, kako je među ostalim to i njihova ventilacija tako nam sve naše stambene prostorije smrde na cigarete, robu više ne možemo sušiti s te strane jer smrdi po cigaretama iz njihove ventilacije.

Nakon što se u kasnim noćnim satima ugase uređaji što je pretpostavljam vrijeme kada im je zadnji gost otišao, osoblje tada počinje slagati i razbacivati prazne boce i to redovito čine uz širom otvorena vrata skladišta. Vrata njihovog skladišta su u ulici Kraljskog Dalmatina, u proširenom dijelu ulice, desetak metara prije frizerskog salona Tanja.

Nadalje, riječ je o zgradi koja je u vrlo lošem stanju i kojoj su zidovi počeli jako pucati što od neodržavanja, ali djelomice i zbog gradskih vibracija, pa ćete tako, ukoliko budete obilazili taj dio, vidjeti da se kompletna strana zgrade u ulici Kraljskog Dalmatina morala postaviti na metalnu šipku kako zid ne bi propao, što će se sasvim sigurno dogoditi, a upravo kod te šipke su i vrata skladišta Deja Brew puba. Fotografiju te šipke koja drži cijelu derutnu zgradu također šaljem u prilogu mejla, a koju smo snimili malim dronom kako bi se bolje vidjela ozbiljnost situacije.

Inače ćete vidjeti potpuni kaos na potezu Borelli od ulaza 6 do ulaza 10, uključujući ulicu Kraljskog Dalmatina i naprosto je nevjerojatno da se totalni kolaps sustava i debelo nepoštivanje zakona događa preko puta suda i policije i sto metara od zgrade gradske uprave.

U ulazu Borelli 10 gradi se novi hostel i ako odete do kraja ulaza, gdje su stanari na broju 10B vidjet ćete gradilište hostela koje od prvog dana, što je zakonski propisano, uopće nije ograđeno niti zaštićeno, niti je postavljena tabla tko je investitor, tko izvođač radova, naziv investicije itd... Stanari ulaza 10B već skoro godinu dana žive u prašini i ne mogu ni robu staviti da se suši, a stubišta i rukohvati su im stalno prekriveni prašinom i moraju ih čistiti više puta dnevno. Kako izgleda gradilište stanarima ispred stanova možete također vidjeti na fotografijama u prilogu mejla.

Isti taj ulaz je već imao mega poplavu zbog probijanja cijevi u hostelu DownTown u Kraljskog Dalmatina i cijela je zgrada od drugog kata do podruma bila pod vodom što su stanari sanirali iz svoje pričuve, jer kome god su se obratili svi su rekli da to nije njihova nadležnost (nešto slično kao što ničija nadležnost nije bio doktor Jusup iz Obrovca dok se nije pojavio u medijima).

Na istom tom potezu, u prostoru bivše Dalme otvoren je čitav niz apartmana. Vlasnik je s jedne strane (Kraljskoj Dalmatina) stavio tri vanjska klima uređaja, a ulazu Borelli 10 čak pet i to na takav način da stanari s prvog kata više na mogu staviti ništa duže od košulje na koloduru za sušenje jer im te klime smetaju. Klima uređaji su im postavljeni točno ispod balkona i za nijedan klima uređaj nitko nije pitao stanare.

Kao što možete vidjeti na fotografijama, klima uređaji su poredani jedan pored drugog i debelo opterećuju zgradu, jer i vlasnici stanova naravno imaju svoje klime, na što imaju i pravo obzirom da su vlasnici.

Također ćete na posebnoj fotografiji vidjeti da klime nisu propisno instalirane i da izlazna cijev iz koje curi voda prilikom rada klime samo visi preko zida zgrade, a voda cura stanarima ispred ulaza (završetak cijevi nažalost ne možete skroz vidjeti, jer ga je prekrila šuta i smeće hostela koji se gradi u dvorištu, ali će vam biti jasno iz fotografije o kako diletantsko postavljenim klimama je riječ).

Ulaz Borelli 10 već godinama je poprište šizofrene turističke ponude u kojem je restoran koji je do nedavno poslovao u ulazu cijeli taj ulaz zapravo koristio kao svoju kuhinju. Kuhari i osoblje su skuhanu paštu i salate držali u lavorima po cijelom portunu, na podu ulaza su gulili krumpire i sušili kuhinjske krpe po cijelom ulazu, vrlo često tako što bi ih samo prebacili preko kanalizacijskih cijevi. Osoblje restorana se presvlačilo po ulazima, pa smo nerijetko na njih usred noći znali nabasati kako po ulazu hodaju samo u gaćama. Zbog tog restorana, zvao se Tribunal, stanari su više puta zvali komunalnu inspekciju, ali se nikad nitko nije odazvao.

Za početak, bili bismo zahvalni da nam riješite problem buke od tri klima uređaja i ventilacije iz puba Deja Brew, koja nije samo naš problem, već problem kršenja zakona o razini buke u gradskim središtima.

Nadalje, molimo vas da urgirate da se gradilište hostela u ulazu Borelli 10 propisno ogradi, te da investitor sanira svu napravljenu štetu u dvorištu.

Unaprijed zahvaljujem u ime stanara u ulici Borelli