Iz PU zadarske stigla je potvrda - protiv Elvire Sterle, HDZ-ove gradske vijećnice, podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Policija je u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zadru dovršila kriminalističko istraživanje nad ukupno tri osobe radi počinjenja kaznenih djela protiv gospodarstva - subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, te kaznenog djela krivotvorenja isprave.

Prema rezultatima kriminalističkog istraživanja, 53-godišnju Elviru Sterlu se sumnjiči da je kao vlasnica i odgovorna osoba trgovačkog društva Vigens Invest u razdoblju od srpnja 2015. do lipnja 2016. godine u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za svoje društvo i to ostvarenja državne potpore, ukupno u dva navrata sastavila te svojim potpisom i pečatom društva ovjerila zahtjeve za privremenim korištenjem poljoprivrednog zemljišta, u kojim zahtjevima je navela neistinite podatke na temelju kojih je ishodila potrebne potvrde nadležnih tijela te upis u registar poljoprivrednog zemljišta kod nadležnog Ministarstva.

Nakon toga je u ime društva kod nadležne agencije Ministarstva podnijela zahtjev za potpore, i to ukupno za pet osnova za isplatom potpore, pri čemu je po tri osnove plaćanja potpore za 2015. godinu društvu avansno isplaćen iznos od 465.835,75 kuna. Kasnije je rješenjem nadležnog tijela naloženo društvu da izvrši povrat neosnovano isplaćenog avansnog plaćanja potpore, no Sterle je do danas vratila samo manji dio iznosa.

Drugu odgovornu osobu iz Vigensa, 71-godišnjeg Vencija Medića, se sumnjiči da je sastavio ukupno tri ugovora u kojima je neistinito naveo da društvo predmetno zemljište daje u podzakup drugim osobama iako navedene ugovore vlasnici OPG-a nikada nisu zaključili sa društvom niti su iste potpisali, već je iste na nagovor i poticaj 71-godišnjaka u njihovo ime potpisao 59-godišnjak.

Postoji osnova sumnje da je 53-godišnjakinja počinila dva kaznena djela subvencijske prijevare od čega jedno u pokušaju, te kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, da je 71-godišnjak počinio kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kazneno djelo krivotvorenja isprave u poticanju, a da je 59-godišnjak počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave, te je protiv navedenih nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava.