Inicijativa 67 poručila je danas sa skupa u Zadru kako je prijedlog Vlade da radnici u mirovinu odlaze sa 67 navršenih godina života neprihvatljiva hrvatskim građanima, a kako bi oni to i pokazali na skorom referendumu prikupit će ne potrebnih 370 ili 380 tisuća potpisa, već 600 ili 700 tisuća.

Na regionalnom skupu sindikalnih povjerenika i aktivista s regionalnim koordinatorima održanom danas u Zadru predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel najavio je prikupljanje potpisa od 27. travnja do 11. svibnja u svim većim a i manjim hrvatskim gradovima.

- Hrvatskoj vladi, Saboru i Ustavnom sudu želimo poručiti kako Hrvatska ni sada, ni za 10 ili 20 godina neće biti spremna za rad do 67. godine života, prije svega jer im to poslodavci neće dopustiti, već će ih se rješavati čim se steknu uvjeti za prijevremenu mirovinu. Organizacija rada nije prilagođena starijim radnicima u prerađivačkoj ili građevinskoj industriji, medicinskim sestrama koje bi sa 67 godina morale podizati bolesnike, ili prodavačicama koje moraju podizati teret. To Hrvatska vlada i ministar Pavić ne žele čuti, rekao je Novosel.

Niti jedna od desetak zemalja koje su u drugom valu ušle u Europsku uniju nije podignula taj prag, osim Hrvatske i Bugarske, dviju najsiromašnijih država.

- Šaljemo im poruku: ako ostanete na vlasti, neka i Vas vozi vozač sa 67 godina, dvori medicinska sestra sa 67 godina, pa će vidjeti što je to. Sve vlade do sada su smanjivale prava radnika, visinu mirovina, duljinu radnog staža, uvjete rada. Sad aje vrijeme da kažemo: dosta! Ako se ovako nastavi, iz Hrvatske neće svake godine odlaziti 50, nego 100 tisuća ljudi, rekao je Novosel.

Predsjednik Velikog vijeća Matice hrvatskih sindikata Igor Radeka rekao je kako se problem prosjeka odlaska u mirovinu, koji je u Hrvatskoj značajno niži nego u Europskoj uniji, ne može rješavati preko leđa onih malobrojnih koji su svoj staž odradili do kraja.

- Neki od njih izbacuju se s tržišta rada s 50 ili 55 godina i time bi im se dodatno produžilo čekanje na mirovinu. Oni će biti na nekoj vrsti pomoći, na Burzi rada, a nitko ih zapravo neće zaposliti, rekao je Radeka, ukazujući i na problem povlaštenih mirovina, koje trebaju biti izuzete iz mirovinskog fonda, jer one zapravo i nisu mirovine te su uzrok mnogih današnjih problema.

Rekao je i kako je bitno skupiti veći broj potpisa jer u dosadašnje tri sindikalne akcije referendum nikada nije raspisan iako je potpisa bilo dovoljno. Ustavni sud ipak neće tako lako moći zanemariti zahtjev kojeg potpiše značajno veći broj građana nego je bilo potrebno.