Zadarska kirurgija, na kojoj je pok. dr. Tomislav Vanjak davne 1992. godine izveo prvu laparoskopsku operaciju vađenja žučnih kamenac u Hrvatskoj, dobila je prestižnu potvrdu.
Pod pokroviteljstvom Johnson-Johnson Institute, abdominalna kirurgija zadarske bolnice održat će edukaciju iz laparaskopije za kolege iz regije.

- Uz predstavljanje opreme i pripreme pacijenata, u petak, drugog dana tečaja, obavit ćemo za njih dvije operacije, kazao je dr. Edgar Domini, voditelj i mentor abdominalne kirurgije koja ima 9 kirurga, od kojih su neki i sa znanstvenim titulama.

- Mi radimo 80 posto operacija laparoskopskom metodom. Sve ono što se radi u Hrvatskoj, radi se i u Zadru, gdje smo razvili tu metodu do zavidne razine. Stoga nam je iznimno drago da su nas prepoznali u Johnson-Johnson Institute, istaknuo je dr. Domini. 

Zanimljivo je njegovo tumačenje laparaskopije, najmanje invazivne kirurške metode.

- Mi u liječenju prvo ozljeđujemo pacijenta. Da bi se to smanjilo uvedena je laparaskopija kao jedna od endoskopskih metoda.

Pročelnik službe kirurgije dr. Jaša Pavić podsjetio je kako su krajem godina dobili vrijedan instrument insuflacijskog sustava za regulaciju plan i tlaka kod laparoskopskih zahvata. Taj dragocjen aparat nabavljen je zahvaljujući donaciji Supernove i susretljivosti ravnateljstva bolnice.

Za suvremenom opremom vapi neurokirurgija koja ima odličan ljudski potencijal. Uz dr. Radu Škaricu profilirali su se mlađi neurokirurzi, domaći dr. Hrvoje Krpina te pridošli dr. Ivica Francišković, podrijetlom s riječkog područja.

Kako ga zadržati u zadarskoj bolnici, pitanje je na koje šef zadarske kirurgije traži donacije i pomoć za kupnju potrebe opreme. Samo tako dr. Francišković kao i njegove kolege mogu i žele raditi da bi nastavili s uspješnim operativnim zahvatima radi kojih su zadarski pacijenti do sada odlazili u kliničke centre.

Zadarska kirurgija ima 32 kirurga, od čega pet žena od kojih posljednja, dr. Bernarda Bakmaz, tek dolazi na specijalizaciju. Prva kirurginja Dr. Natalija Lučev, koja je bila medijska zvijezda kada je prije 10 godina stigla u zadarsku bolnicu i to u abdominalni tim. Iako zadarska bolnica nema kliničku praksu, ipak se stvaraju vrsni kirurzi koje pacijenti hvale na sva usta, a nisu zvijezde. Jedan od njih je dr. Duje Grčić koji s još nekoliko kolega otvara privatnu praksu ali srećom ne napušta zadarsku bolnicu.

Na Odjelu kirurgije posebno mjesto ima dr. Ivan Bačić, specijalist opće kirurgije i subspecijalist torakalne kirurgije. On je polovicom prošle godine zajedno s dr. Domagojem Morovićem održao tečaj minimalno invazivne kirurgije prsnog koša (VATS), prvi takve vrste u Hrvatskoj. Idućeg mjeseca će ga ponoviti, najavio je dr. Pavić kao ponosan šef na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je u ime Ravnateljstva podršku dao dr. Neven Birkić.