U srijedu, 10. travnja u 18 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače, a u sklopu Tuna, Sushi & Wine Festivala, održat će se predavanje Japanski origami - od tradicionalnog umijeća do umjetnosti i tehnološke revolucije. Predavačica je Sanja Srbljinović Čuček iz Hrvatskog origami društva.

- Kad kažem origami, prvo ćete pomisliti na Japan i tradicionalnog ždrala, no malo tko zna da je Japan domovina tri origami društva. Akira Yoshizawa, otac i ambasador moderne origami umjetnosti osnovao je 1954. International Origami Society, promovirajući origami kao lijepu umjetnost. NOA, Nippon origami Association, osnovana 1973., okuplja učitelje i autore jednostavnijeg origamija, dok je JOAS, Japansko akademsko origami društvo, čuveno po magazinu Tanteidan, origami matematici i natjecanju u savijanju kompleksnih papirnatih skulptura bez rezanja i lijepljenja osnovano 1993. To su ujedno i tri smjera koje možete pratiti u origami društvima sa svih strana svijeta.

Moderni origami i vrtoglavi razvoj novih origami ideja, kako u umjetničkom, tako i znanstvenom pogledu, računa se od 1950-tih, od pojave legendarnog japanskog umjetnika Akire Yoshizave na svjetskoj origami sceni. Origami danas ima brojne poklonike, origami knjige su postale uspješnice na čuvenom Amazonu. Youtube kanali vrve učiteljima koji poučavaju svoje i tuđe kreacije u papiru. Tokijsko sveučilište i američki MIT surađuju na origami projektima, snimaju se znanstveni dokumentarci o novoj tehnološkoj origami revoluciji, umjetnici, arhitekti i dizaneri otkrivaju nove forme i izraze koje omogućuje i inspirira moderni origami. Origami nije više samo dječja igra, ali će se tražiti znanje origamija od malih nogu.

Prigodna izložba uz radionice u Arheološkom muzeju Zadar kroz interpretirane japanske autore prikazuje tradiciju, ali i moderne tendencije.