Župan Božidar Longin gostovao je danas u eteru Radija 057 te je između ostalog najavio mogućnost skore uspostave interkontinentalnih letova koji će povezati Zadar s Kinom. Što kaže o toj i drugim aktualnim temama pročitajte u nastavku.

Župane, prije dvadesetak dana dana Zadarsku županiju posjetio je predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima. Pokazali ste mu projekte vrijedne više gotovo milijardu i pol kuna koji se trenutno rade u našoj županiji. Možete li nam reći kakvi su bili dojmovi premijera i ujedno nas pobliže upoznati s tim projektima?

Predsjednik Vlade je bio izuzetno zadovoljan viđenim. Imali smo jedan zahtjevan program. Od Benkovca gdje je potpisan jedan značajan ugovor za sam Grad Benkovac vrijedan 12 milijuna kuna, kojim će se urediti sam centar grada. Zatim smo obišli novu energanu na biomasu u poslovnoj zoni Šopot. To je investicija od preko 25 milijuna eura koja će imati jedan "domino efekt" za cijelo to područje.
Potom smo na Zračnoj luci Zemunik potpisali tripartitni sporazum sa dva ministarstva - obrane i mora, prometa i infrastrukture. Krećemo u novi razvojni projekt - proširenje kapaciteta Zračne luke Zadar što između ostalog uključuje, produljenje piste za 700 metara, izgradnju stajanke za veće zrakoplove i dogradnju zgrade putničkog terminala. To je po meni, bio ključan događaj tog dana jer nam razvoj Zračne luke otvara puno novih prilika.
Na otoku Ugljanu otvoreni su radovi na ribarskoj luci u Veloj Lamjani, vrijednoj više od 30 milijuna kuna, a u Tkonu smo otvorili radove na trećoj fazi izgradnje nove trajektne luke. Ukupna vrijednost projekta je 45 milijuna kuna. Potom smo u Ninu obišli radove na dva mosta koji su stradali u velikoj poplavi u rujnu 2017. godine, a potom i otvorili gradilište velikog projekta Aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi-Vir, vrijednog oko 430 milijuna kuna. Posjetili smo i mrijestilište tvrtke Cromaris u Ninu u kojeg je uloženo oko 130 milijuna kuna.
Dakle, premijer je vidio da se u našoj županiji radi. Imamo vrlo vrijedne projekte, kako privatnog sektora, ali i da javni sektor investira i to u najvećoj mjeri sredstvima iz europskih fondova. 

Naglasili ste posebno obnovu Zračne luke, što je jedan posve novi projekt. Znači li to da uskoro možemo očekivati i interkontinentalne letove. Spominjali su se letovi iz Kine?

To nam je svakako cilj, da Zadar povežemo i s destinacijama van Europe. Nakon što Gaženica postane "home port" bit će sasvim sigurno velikog interesa za dolazak u Zadar. Mi moramo biti spremni, kako povećanjem kapaciteta Zračne luke, ali i novim hotelskim kapacitetima, prije svega hotelima s pet zvijezdica jer "home port" generira upravo goste veće platežne moći. Već sada imamo interesa stranih kompanija za letove i u zimskoj sezoni, što je svakako pozitivan pokazatelj. 

Rad Zadarske županije na privlačenju investicija prepoznala je i hrvatska Vlada, pa ste krajem prošle godine kao jedini župan bili u izaslanstvu premijera prilikom posjeta Kini. Kakvi su dojmovi s posjeta Kini, je li bilo kakvih konkretnih dogovora?

To je bilo jedan posjet na najvišoj razini. Održali smo sastanke i s kineskim predsjednikom i premijerom, ali i s predstavnicima brojnih državnih tvrtki. U Šangaju, najvećoj trgovačkoj luci na svijetu, smo sudjelovali na otvorenju China International Import Expoa, a otvoren je i novi ured Hrvatske turističke zajednice. Mi već sada bilježimo značajan porast dolazaka kineskih turista. Na godišnjoj bazi otprilike 150 milijuna Kineza putuje u inozemne destinacije i tu imamo značajan prostor za napredak. S tim ciljem smo, između ostalog, i ostvarili prijateljske odnose s regijom Hainan, koja je njihova najsnažnija turistička regija. U proteklih nekoliko godina kineski turisti su se prometnuli u jedne od najboljih potrošača, a obzirom da im ljetna sezona nije ključna to nam je dobra prigoda za popunjavanje kapaciteta u pred i post sezoni. Što se tiče investicija, ima dosta zainteresiranih kineskih tvrtki, žele ulagati u brojna područja - od zdravstvenog turizma, poslovnih zona, pa do željeznice. Mi smo svjesni da je naša županija atraktivna brojnim investitorima, i zato moramo i dalje raditi na poticanju pozitivne investicijske klime. Uz teretni promet vezuje se i razvoj željeznice, kao i prateće infrastrukture poput gospodarskih zona. Tijekom službenih posjeta kineskih izaslanstva Zadarskoj županiji izražen je i interes za ulaganje u projekte korištenja obnovljivih izvora energije, zdravstvenog turizma kao i za suradnju u području sportske infrastrukture. Svakako da tu vidimo priliku za dodatan iskorak našeg gospodarstva tako da se nadamo konkretnim oblicima suradnje s kineskim investitorima.

Često ističete važnost izgradnje vodovoda i odvodnje kao ključ za razvoj turizma. Kako napreduju ti projekti u našoj županiji?

Rješavanje problematike odvodnje i vodovoda u najvećem dijelu naše županije nam je prioritet. Nama je u županiji cilj ravnomjeran razvoj svih naših krajeva, jer bit ćemo snažni i napredni koliko je razvijen najudaljeniji dio naše županije.
Već je krenula izgradnja 430 milijuna kuna vrijedne aglomeracije koja će povezati Grad Nin, te općine Privlaka, Vrsi i Vir. U završnoj su fazi još tri velika projekta - biogradska aglomeracija koja uključuje susjedne općine i otok Pašman, Aglomeracija Bibinje - Sukošan i Aglomeracija Preko - Kali.
Pokrenuli smo i izradu preostale projektne dokumentacije za vodovod prema Dugom otoku. Mogu otkriti da imamo gotovo kompletiranu projektnu dokumentaciju s troškovnikom i sada već razgovaramo s Hrvatskim vodama, gdje sam ja član Upravnog vijeća, o mogućnostima financiranja projekta koji je procijenjen na 220 milijuna kuna.
Što se tiče kontinentalnog dijela Županije, održali smo više radnih sastanaka na kojem su sudjelovali predstavnici gradova i općina koje bi ušle u aglomeraciju radnog naziva "Novigradsko i karinsko more - Podvelebitski kanal". Izradili smo Projektni zadatak i u ovom trenutku ga usklađujemo s Hrvatskim vodama kako bi krenuli s izradom potrebnih studija i projektne dokumentacije.
U tu, veliku aglomeraciju ušli bi gradovi Benkovac i Obrovac te općine Starigrad, Posedarje, Novigrad, Gračac, Ražanac, Stankovci, Jasenice, Lišane Ostrovačke, Polača, Galovac, Škabrnja, Zemunik Donji i Poličnik.

Prilikom donošenja ovogodišnjeg proračuna istaknuli ste da je on razvojan, ali i socijalno osjetljiv. Kakvi su efekti socijalnih mjera? 

Vrlo pozitivni. Kad govorimo o povećanju naknada za novorođenčad u prošloj smo godini zabilježimo povećanje broja zahtjeva i to za deset posto, što me posebno veseli. Ukupno smo zaprimili 1425 zahtjeva za novorođenčad i isplatili više od 2,7 milijuna kuna, dakle čak smo morali rebalansom povećavati sredstva. Posebno ću istaknuti tri koja smo zaprimili - po jedan za deveto, osmo i sedmo novorođeno dijete u obitelji. Posjetili smo te obitelji, bili ste i vi s nama u Bibinjama, i uz simbolične poklone čestitali im na hrabrosti. 

Što se tiče naknade za smještaj u privatne domove, mjesečno imamo približno 250 zahtjeva za subvenciju od 500 kuna. Osigurali smo iznos od 1,5 milijuna kuna za korisnike privatnih domova, a s ostalim socijalnim mjerama koje redovno provodimo poput ukupno na godišnjoj razini za socijalne mjere izdvajamo oko 2,2 milijuna kuna. Time konkretnim mjerama pokazujemo brigu za naše stanovnike treće životne dobi.
Pokrivamo i sve troškove školovanja učenika u deficitarnim zanimanjima. Temeljna je ideja da se potakne upis učenika u ona zanimanja koja najviše nedostaju na tržištu rada i to na način da roditelji tih učenika nemaju nikakvih troškova za školovanje.

Jedan od zasigurno ljepših i atraktivnijih poteza Županije je uvođenje, odnosno povratak natjecanja školskih sportskih liga.

To je projekt kojeg mi u županiji zdušno podržavamo, ali i u potpunosti financiramo.
Muškoj košarci i ženskoj odbojci od ove godine pridodali smo i rukomet za srednje škole te futsal za osnovne škole. Za to smo osigurali sredstva u proračunu, jer smatram da je školski sport iznimno bitan za zdrav razvoj učenika. Kao župan i nositelj školstva na prostoru Zadarske županije dat ću sve od sebe da potaknem sport i da se mladi sportaši profiliraju kroz ova prvenstva. To je ono što se pamti kroz cijeli život.

Završile su naše školske lige u futsalu, odbojci i košarci, a 12. travnja u sklopu Županijskih dana odigrat će se završnica rukometne lige. Negdje u isto vrijeme naši će prošlogodišnji pobjednici u košarci, gimnazijalci Franje Petrića, na Kreti nastupiti na Svjetskom prvenstvu srednjih škola, jer su oni u međuvremenu postali i prvaci Hrvatske, a na SP-u će nastupiti čak 32 ekipe. 

Zadarska županija ima velik broj natječaja i javnih poziva kojima dajete financijske poticaje - od poljoprivrednika, do poduzetnika pa do brojnih udruga. Nedavno ste objavili i dva, posve nova javna poziva - za potporu turističkim manifestacijama te za subvenciju kamatnih stopa poduzetnicima i obrtnicima. Kakva su očekivanja?

Kod natječaja za poduzetnike cilj nam je stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području naše županije.
Zadarska županija i 8 poslovnih banaka zaključile su Ugovor o poslovnoj suradnji o provedbi Programa po kojem Županija subvencionira kamatu s dva postotna poena godišnje. Krediti su namijenjeni za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata te kupnju nove opreme ili novog dijela opreme. Kamatna stopa iznosi, ovisno o kojoj je poslovnoj banci riječ, od 2,9% do 4% godišnje, što znači da uz subvenciju kamate od strane Županije od 2% godišnje poduzetnicima kao krajnjim korisnicima kamata može iznositi od 0,9% do 2%.
Što se tiče natječaja za turističke manifestacije, spominjali smo da u turističkoj ponudi moramo napraviti dodatan iskorak i ovaj je natječaj išao u tom smjeru. Uočili smo da se trendovi i motivi mijenjaju, a naši posjetitelji postaju sve zahtjevniji. Stoga je svrha ovog natječaja podržati organizatore koji daju motiv dolaska turista na destinaciju i stvaraju dodatnu ponudu u turizmu, poglavito u pred i posezoni. 

Približavate se otprilike polovici svojeg mandata kao župana. Kako ste zadovoljni suradnjom županije s općinama i gradovima?

Vrlo dobra, od prvog dana svojeg mandata ostvario sam dobar kontakt sa svim gradonačelnicima i načelnicima te održavamo redovite sastanke. U okviru svojih mogućnosti pomažemo im i financijski. Tako je Zadarska županija u obliku tekućih ili kapitalnih pomoći prošle godine sufinancirala oko 4 milijuna kuna općinama i gradovima na svom području. Ako tome pridodamo i sredstva županije od oko 3,7 milijuna kuna koja su putem Županijske lučke uprave uložena u projekte na pomorskom dobru naših JLS-a dolazimo do iznosa od gotovo 8 milijuna kuna. Većina sredstava odnosila se na projekte izgradnje i uređenja dječjih vrtića te komunalne infrastrukture po općinama i gradovima.