Dvadeset dana od najave, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je zbog slučaja žigosanja službeno razriješila ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru Jozu Dragića.

- Izrazito mi je žao što je Školski odbor u Zadru prije nekoliko tjedana pobjegao od odgovornosti i nije smijenio ravnatelja škole u kojoj je učenik nanio tjelesne ozljede kolegici. Protiv učenika policija je podnijela kaznenu prijavu, a ravnatelj nije primjereno djelovao. To je, na žalost, sve češća pojava u svim sferama našeg društva i tome zaista treba stati na kraj. S druge strane, kao ministrica, od svoje odgovornosti ne bježim i zato sam danas i službeno razriješila ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru, poručila je ministrica putem priopćenja za medije. 

Ministrica je podsjetila kako je prosvjetna inspekcija neupitno utvrdila propuste u radu ravnatelja - "od neprovođenja preventivnih programa vezanih uz nasilje u školi i administrativnih pogrešaka pa sve do kršenja protokola i neprimjerenih reakcija nakon samog incidenta koji je, opravdano, zgrozio javnost".

- Borba protiv nasilja u školama prioritet je Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali u njoj trebaju sudjelovati ponajprije škole, odnosno ravnatelji, nastavnici i stručni suradnici, a posebno mjesto u tome imaju roditelji, zatim i sami osnivači škola preko svojih predstavnika u školskim odborima. Svi trebamo primjerom dosljedno slati poruku učenicima kako se sukobi trebaju rješavati nenasilnim putem i da se nasilje nikada ne isplati. Na svima nama leži odgovornost za izgradnju otvorene i tolerantne Hrvatske - pokažimo svojim primjerom kako se to radi, istaknula je Divjak u službenoj izjavi za medije.

Od resornog županijskog pročelnika Ivana Šimunića zatražili smo informacije o daljnjem postupku, odnosno imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja. No njemu je naš upit bio prva informacija o izdavanju službenog rješenja ministrice pa nije još mogao komentirati postupak.