U sklopu novih EU projekata „Recolor" i „Revival", Grad Zadar dobio je novac za uređenje dvije lokacije - zadarske Sfinge i talijanskih vojnih fortifikacija, odnosno bunkera.

Za prvi projekt Upravnog odjelu za EU fondove su odobrena sredstva u iznosu od 220.107,50 eura.

- U sklopu projekta "Recolor" građani i turisti moći će pročitati, vidjeti i čuti informacije o zadarskoj Sfingi putem aplikacije čime će tradicionalna turistička ruta biti obogaćena i onom virtualnom. Također, cilj je turiste usmjeriti s Poluotoka i u druge dijelove grada koji također obiluju kulturnom baštinom, a koja do sada nije bila dovoljno valorizirana, objasnio je pročelnik Šime Erlić.

Projekt punog naziva "Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic" provodi se u partnerstvu koji čine talijanska regija Emilia-Romagna, dva hrvatska grada (Zadar, Labin), dva talijanska grada (Campobasso, Cividale del Fruli), dvije obrazovne institucije (Veleučilište u Šibeniku, Sveučilište u Bologni) te privatni konzorcij (Montefeltro Sviluppo Consortium). Odobren je za sufinanciranje u sklopu programa Intereg Italija Hrvatska kao „Revival" - „Revitalization and Reuse of the lost heritage in the Adriatic landscape".

Osnovni cilj "Revivala" je poboljšanje sustava zaštite i upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom na održiv i prostorno uravnotežen razvoj. Projekt se provodi u partnerstvu koji čine četiri talijanska grada (Forli - ujedno i nositelj projekta, Campobasso, Cesenatico, Pesaro) dva hrvatska grada (Zadar, Rijeka), Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije te Sveučilište u Zadru (Odjel za povijest). Grad Zadar djeluje u svojstvu projektnog partnera te su mu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 228.490,00 eura.

- Ovim projektom nastoji se budućim korisnicima i posjetiteljima, na siguran način, učiniti dostupnim trenutno zapušteni vojni objekti, podići svijest i pažnju lokalnih vlasti, kreatora javnih politika i potencijalnih investitora o problemu zanemarenosti ovog oblika baštine kao i na njihov ekonomski i kulturni potencijal te u konačnici promovirati novi tip turističke ponude koji bi mogao postati zajednički prekogranični brend i činiti novu turističku rutu, kazao je pročelnik Erlić i dodao:

- Na području grada Zadra izvršit će se radovi na rekonstrukciji talijanskih vojnih fortifikacija - bunkera. Provest će se manji građevinski radovi i urediti unutrašnjost bunkera i propadajućeg krajolika. Odabrat će se barem jedan bunker koji će biti rekonstruiran i prenamijenjen u multifunkcionalni prostor s prostorom za održavanje manjih događanja.