Danas je zadnji dan za pismeno očitovanje ravnateljice Centra za socijalnu skrb Vesne Burčul o točkama inspekcijskog izvješća za postupanje prema obitelji s Paga.

Kako doznajemo od predsjednice Upravnog vijeća Marine Dujmović Vuković, obrazloženje ravnateljice još se čeka, stoga će sljedeća sjednica, na kojoj će se odlučivati o njezinoj smjeni, biti održana sljedeći tjedan.  

U međuvremenu iz 10 hrvatskih centara stigla su pisma podrške zaposlenicima zadarskog centra u kojima se izražava i nezadovoljstvo stanjem i uvjetima rada u sustavu socijalne skrbi.

- Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na čelu s ministricom Nadom Murganić, do sada je već trebalo naučiti o osjetljivosti sustava socijalne skrbi i koliko se na svakodnevni rad stručnih radnika u centrima za socijalnu skrb odražava ishitrena izjava o propustima radnika i ravnateljice, gdje se prejudicira krivnja istih, a vlastita odgovornost svodi na upućivanje nadzora (u ovom slučaju čak dva). Takav loš primjer trenutnog i dosadašnjeg informiranja javnosti ostavlja prostor za spekulacije te daje iskrivljeni prikaz situacije i stanja. Neprimjerenim i neprofesionalnim istupima u javnost resorno ministarstvo narušava i otežava našu suradnju s korisnicima, ruše autoritet javnopravne ustanove centra za socijalnu skrb i njegovih radnika te ugrožava sigurnost stručnih radnika koji su svakodnevno izloženi verbalnoj, često i fizičkoj agresiji korisnika, a u nekom slučaju i sa smrtnim posljedicama, dio je pisma iz zagrebačkog Centra. 

Za danas je najavljena i prosvjedna akcija u sklopu koje će se socijalni djelatnici u vrijeme pauze s transparentima okupiti ispred svojih ustanova.