Književnik Dobrica Ćosić i povjesničar Milorad Ekmečić dobit će ulice u glavnom gradu Srbije, javlja Večernji list. Prijedlog Skupštini grada Beograda podnio predsjednik države Aleksandar Vučić, a zanimljivo je da će ime poznatog književnika ponijeti ulica koja se do sada zvala - Zadarska.

U startu je bilo najavljeno da će preimenovati neke od ulica koje nose nazive po toponimima iz država nastalih raspadom SFRJ. Iz gradske uprave Beograda naveli su da će Ćosićevo ime ponijeti dosadašnja Zadarska, "izuzetno lijepa i nedavno rekonstruirana ulica na Savskoj padini". Spomenuta je ulica znamenita i po scenama iz filma "Maratonci trče počasni krug", kultne komedije s tragičnim završetkom, jer po njoj grobari Topalovići trče za najmlađim članom obitelji, dugonogim Mirkom (glumio ga je Bogdan Diklić) nakon što ukrade automobil, a na kraju se odmetne i poludi.

Zadar ostaje bez ulice u Beogradu, kao što je bez nje već ostao glavni hrvatski grad jer je 2014. Zagrebačka preimenovana u Ulicu Koče Popovića. No svoju ulicu još uvijek ima Dubrovnik na Dorćolu, Split kod sportskog centra Šumice, Osijek na Banovu brdu, Rijeka u općini Vračar...

Jedan od preduvjeta da bi netko dobio ulicu je i onaj da mora proći barem tri godine od smrti osobe. Dobrica Ćosić umro je u svibnju 2014. u 93. godini, a jedan je od najznamenitijih srpskih romanopisaca, njegovi su "Koreni" osvojili prvu Ninovu nagradu 1954. Osim književnošću bavio se, nažalost, i politikom, s Titom je dugo drugovao pa se razišao, bio je jedan od autora famoznog Memoranduma SANU-a iz 1986., a 1992. postao je prvi predsjednik smanjene Jugoslavije.