Nalog ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak o smjeni ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Joze Dragića trebao bi provesti Ante Ćoza, vjeroučitelj čiju su glasovitu sentencu "Jedeš meso, nisi peder, ne spavaš sa psom i protiv pobačaja si. Dovoljno da te izopačeni svijet proglasi primitivnim i zaostalim" prenijeli svi hrvatski mediji. Ćoza je naime predsjednik Školskog odbora u istoj školi, koji bi po zakonu u roku od 15 dana, a to znači do kraja veljače, trebao sazvati ovo tijelo i smijeniti Dragića.

"Prosvjetna inspekcija nas je izvijestila o rezultatima nadzora u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar. S obzirom na utvrđeno stanje, školskom odboru upućen je prijedlog za razrješenje ravnatelja, dok je za dva zaposlenika predloženo izdavanje pisanog upozorenja uz mogućnost otkaza ugovora o radu", objavila je u utorak ministrica Divjak.

Taj nalog, kako sada stvari stoje, Ćoza neće provesti. Na svojoj Facebook stranici već je stao u obranu ravnatelja, o čemu se također pisalo ("Mi smo uzorna škola, ali Sotona uvijek nađe načina da unese nemir"), a kako neslužbeno doznajemo u međuvremenu je otvorio bolovanje. Kako je on predsjednik Školskog odbora, nema ga tko sazvati osim njega pa tako niti smijeniti Dragića. Osim što je otišao na bolovanje, Ćoza je i ugasio svoju Facebook stranicu, na kojoj je česti komentirao dnevno-političku situaciju.

Potvrdu ove informacije niti bilo koju drugu informaciju u školi ili od školskih djelatnika nismo mogli dobiti, jer među njima vlada zavjet šutnje. Ljubazna zaposlenica na službenom telefonu nije nas mogla spojiti s Ćozom, Ćozi ostaviti naš broj, niti na koncu potvrditi ili demantirati da je predsjednik Školskog odbora na bolovanju. To ravnatelja ipak neće spasiti od smjene, jer zadnju ima ministrica.

- Nisam upoznat s trenutačnim stanjem u školi, no prema propisima ako se Školski odbor ne sastane i smijeni ravnatelja, to po proteku roka može napraviti sama ministrica. Mi kao osnivač škole ne sudjelujemo izravno u ovom postupku, rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić.

Podsjetimo, u obranu ravnatelja Dragića stao je Aktiv zadarskih ravnatelja, dok je njihov istup kritizirao Zadarski blok. Zahtjev Aktiva začudio je i ministricu Divjak. "Prosvjetna inspekcija nedvojbeno je utvrdila propuste i u samoj školi i u djelovanju samog ravnatelja. A javnost, pa i ja sama, sam dobro čula izjave ravnatelja i one su bile neprihvatljive. U tom smislu trebamo pustiti da ovaj postupak ide svojim tijekom. A tijek je taj da sada ovaj zahtjev ide školskom odboru da postupi prema zahtjevu prosvjetne inspekcije i nalazima."

Slučaj u Ekonomskoj školi, kada je jedan od učenika ugravirao upaljačem slovo U učenici te škole, predmet je tajnih izvida Općinskog državnog odvjetništva, potvrdio nam je općinski odvjetnik Ivica Škara.

Izvid se provodi nad jednom maloljetnom osobom na osnovu prijave iz PU zadarska za kazneno djelo nanošenje tjelesne ozlijede. Ostaje li kao motiv zločin iz mržnje kako je to prvotno okarakterizirano u priopćenju zadarskog odvjetništva, to će se utvrditi po završetku zatraženog žurnog izvida. "Nakon što se utvrde sve okolnosti događaja, donijet ćemo odluku", najavio je općinski državni odvjetnik.

Moguća kazna i do tri godine zatvora

Glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbić potvrdila nam je kako su oni proveli su krim istraživanje i državnom odvjetništvu za mladež podnesena je kaznena prijava za nanošenje tjelesnih ozljeda. Za to djelo kazna je tri godine zatvora. Ono u sebi sadrži stavke o tome je li počinjeno prema bliskoj osobi ili osobito ranjivoj osobi, a pod otežavajuće okolnosti može biti stavak tog kaznenog djela o počinjenom zločinu iz mržnje. U utvrđivanju toga ODO može od policije zatražiti dodatne izvide.