EU projekt podizanja plantaže rogača na zemljištu u Bibinjama dobio je odobrenje za nastavak pripremnih radova sječe postojećih stabala.

Visoki upravni sud poništio je odluku Upravnog suda iz Splita koji je krajem listopada donio rješenje o privremenoj mjeri zabrane sječe stabala na parceli koja je u vlasništvu zadarskih benediktinki. One su je dale u najma tvrtki Bio svijet koja je dobila iz EU fondova novac za poljoprivrednu sadnju rogača. Iz Općine Bibinje pokušavali su taj projekt zaustaviti prosvjedima, kaznenom prijavom pa tako i ishođenjem jedne posve nezakonite odluke o zabrani radova. Visoki upravni sud u Zagrebu poništio je takvu odluku Upravnog suda iz Splita.

Prema rješenju višeg suda, Upravni sud nije imao nikakvo zakonsko uporište za donošenje odluke o privremenoj mjeri zabrane sječe te je povrijedio zakon na štetu žalitelja, investitora tvrtke Bio svijet i Samostana sv. Marije u Zadru. Sud je neosnovano zaključio da postoji ikakva vjerojatnost za nastanak teške i nenadoknadive štete za okoliš, zdravlje i živote ljudi koji žive na tom području, što su tvrdili iz Općine Bibinje, ali takvu vezu ove investicije i štete nisu dokazali. Općina u ovom slučaju nema ni pravnog interesa, što potvrđuje i činjenica da nisu ni odgovorili na žalbu.

Vlasnik terena ima pravo na njemu raditi što želi jer je ta parcela izuzeta iz šumsko-gospodarskog plana, proizlazi iz odgovora na žalbu i poništenja odluke Visokog upravnog suda (VUS). Sporni teren u vlasništvu je zadarskih benediktinki, a one su ga dale u 18-godišnju koncesiju pašmanskom poduzetniku Marinu Mediću. On sa svojom tvrtkom Bio svijet sada može nastaviti s projektom podizanja plantaže rogača za kojeg je dobio 8,3 milijuna kuna.