Nakon potpisivanja milijunskog ugovora za sanaciju 23 crne točke na državnim cestama, među kojima su dvije u Zadarskoj županiji, iz Hrvatskih ceste dobili smo detaljnije informacije o planiranoj izvedbi radova.

Sanacija križanja DC 424, brze ceste popularno zvane "Kalmetina", te DC 8 (Jadranske magistrale) ne podrazumijeva velike infrastrukturne radove, već novu organizaciju i vođenje prometa te postavljanje nove prometne signalizacije i opreme. Vrijednost radova iznosi 225.000 kuna (bez PDV-a), a planirani završetak predviđen je krajem 2020. godine.

- Sukladno idejnom rješenju dodatno povećanje sigurnosti prometa na predmetnom raskrižju osigurat će se mjerom zabrane skretanja u lijevo s državne ceste DC424 prema državnoj cesti DC8, obzirom da se radi o neznatnom broju vozila, te uvođenjem nove organizacije i vođenja prometa s prometnom signalizacijom i opremom koja će se detaljno specificirati glavnim projektom, rekla nam je glasnogovornica HC-a Tamara Pajić.

Daleko više koštat će sanacija opasnog raskrižja državnih cesta 59 i 27. Za izgradnju izvanurbanog jednotračnog kružnog raskrižja rezervirano je tri milijuna kuna.

- Okomizacija privoza, ostali oblikovni elementi kružnog raskrižja te odgovarajuća prometna signalizacija i oprema znatno će podignuti stupanj prometne sigurnosti predmetnog raskrižja, poručuju iz Hrvatskih cesta. Raskrižje će postati sigurno 2022. godine za kada je predviđen završetak radova sanacije.