Zadranka Snježana Maksimović i grupa volontera iz Facebook grupe "Mačkoljupci" Zadar su na organiziran i kreativan način odlučili doskočiti problemu napuštenih mačaka u Zadru. Ono što ih najviše muči je nekontrolirano razmnožavanje mačaka. Neki od vlasnika ih ne žele sterilizirati, pa se njihovih potomaka riješavaju na okrutan način. Najteže im pada spašavanje otrovanih mačaka koje satima ugibaju u agoniji.

Potencijalno sklonište za mačke dobilo je i ime - Kitty Land, te će se taj zahtjev podnijeti Gradskom vijeću Grada Zadra. Novčane donacije direktno bi se uplaćivale u veterinarske ambulante, koje će se izabrati, čime bi se plaćale sterilizacije i transfuzije mačaka. Ovom smo prilikom popričali sa incijatoricom ideje Snježanom Maksimović:

- Potaklo me to što sam shvatila da u Zadru ima jako puno ljudi koji vole mačke i koji im pomažu. Došla sam do broja 70-tak, što ih ja znam osobno ili preko Facebook grupe. Ja ih zovem entuzijastima i "dobrim dušama" grada Zadra. Problem je što se nitko nije uhvatio prave organizacije, a potrebna nam je i pomoć lokalne uprave. Imam još jedan način na koji bi se moglo pomoći: a to je donacija glazbenika i bendova. Već imamo jednu svirku u planu, a planiramo još dvije, s kojih bi sav prikupljeni novac išao za pomoć uličnim mačkama.

Nadaju se dobivanju prostora, nekom koji se ne koristi, od Grada. Glavna ideja vrti se oko podzemnog prostora u Perivoju krajice Jelene, koji su nedavno radnici Nasada očistili od infektivnog otpada. Zadarski azil mačaka zamišljen je na način da postane turistička atrakcija, po uzoru na rimski Koloseum, gdje se organiziraju tzv. "gattotour" autobusne ture. Druga je ideja prazni prostor "Bagata", odnosno neki njegov manji pogon. 

- Ukoliko nam se ovo odobri, biti će nam potrebne stare deke, stari džemperi, kutije, stalaže, hrana, vreće, rukavice... Naš je moto "Udomi, ne kupuj", toliko malih šapica treba našu pomoć. Nadamo se pozitivnom ishodu jer ovaj problem možemo zajedničkim snagama riješiti, zaključuje Snježana.