Predstavljanje knjige „Šeks. Politička biografija" autora Ivice Miškulina okupilo je danas u Gradskoj loži brojne osobe iz društveno-političkog života grada.

Politički događaj tjedna u Zadru nije propustio ni bivši gradonačelnik Božidar Kalmeta, inače vjenčani kum Vladimira Šeksa. Jednog od tvoraca prvog hrvatskog Ustava došli su pozdraviti i brojni predstavnici aktualne gradske i županijske vlasti, a uvodnu riječ održao je župan Božidar Longin koji se prisjetio svojih prvih susreta sa Šeksom.

- Bilo je to tijekom stvaranja Hrvatske i sjećam se kako smo ga mi mladi gledali kao mudru osobu sa stavom i autoritetom. Šeks već sada zaslužuje počasno mjesto u galeriji istaknutih hrvatskih političara. Kako politika ima ljepše i ružnije strane, i on je sam doživio uspone i padove, ali uvijek je ostao dosljedan idealima dr. Franje Tuđmana, poručio je Longin ističući kako je biografija Šeksa priča o uspostavi moderne hrvatske države i zapletima koje su je pratile do danas.

Prije samog autora opširno djelo na preko 800 stranica predstavili su povijesničari sa zadarskog sveučilišta, Mladen Ančić i Zlatko Begonja. Begonja je istaknuo kako je to knjiga s preko 2500 izvora koji omogućuje racionalno gledište, dok je Ančić uz toplu preporuku imao samo jednu zamjerku - teško ju je držati na rukama. Ali ni to vam neće smetati dok čitate ovu izvrsnu knjigu, istaknuo je bivši profesor autora Ivice Miškulina.

- Jedna od namjera ove knjige bila je demantirati česte, zlonamjerne i tendenciozne tvrdnje o Šeksu među kojima je i ona da je bio suradnik Službe državne sigurnosti. Njegov odnos s njima je bio iznimno zanimljiv i delikatan, ali ne ulazi u red klasičnih doušnika, nego se radi o izbjegavanju zatvora, što mu u konačnosti nije uspjelo. Želio sam demantirati i često ponavljane insinuacije da je Šeks želio srušiti Franju Tuđmana kao i onu, posebno važno za ljude iz Zadra i okolice, prema kojom je on bio pokretač zlonamjerne hajke na generala Antu Gotovinu. To nije istina, već Hrvatska 2005. godine, zahvaljujući propustima hrvatskih elita u kojima je bio i on, nije imala drugog izlaza osim pune suradnje s Haaškim sudom, što je uključivalo i uhićenje i izručenje Gotovine. Šeks je osjetio potrebu da tu neugodnu istinu otvoreno kaže hrvatskoj javnosti. Ono što je zabilježeno na jednom TV dnevniku je sitna i podla osveta novinara s kojim je ranije bio u sukobu, istaknuo je Miškulin na današnjem predstavljanju svoje knjige u Zadru.

Glavni junak ovog djela, Vladimir Šeks, tu titulu je prepustio hrvatskim braniteljima.

- Oni su temelj ove države i glavni junaci knjige. Ja sam samo jedan lik koji personificira brojna zbivanja i borbu hrvatskog naroda u različitim etapama. Koristeći se sa mnom, kao likom koji prolazi kroz sva ta razdoblja i epohe, Miškulin je u političku biografiju utkao sve bitne sastavnice na koracima u hodu hrvatskog državljanina, istaknuo je Šeks - jedan od najdugovječnijih  hrvatskih političara.