Sud je rekao sve, kratko je na izlasku iz sudnice poručila majka pretučene djevojke Ana Gurlica nakon što je sutkinja Mitra Meštrović osudila Darka Kovačevića "Daruvarca" na pet godina zatvora.

Odvjetnik žrtve Milan Petričić istaknuo je kako je "presuda očekivana, a kazna stroga". Dat će primjer i za druge, naglasio je Petričić. Pohvalio je medije jer su problematizirali nasilje nad ženama. "Pouka je puno šira od samog predmeta", istaknuo je zadarski odvjetnik koji se jedini obratio predstavnicima medija nakon donošenja dugoočekivane presude Općinskog suda u Zadru.

Nova glavna rasprava tako je završena u svega dva dana.

- Pitanje je je li se moglo i ranije tako. Budimo iskreni i korektni, prijašnji sudac završio bi predmet da se nije razbolio. Teško je reći je li sud negdje pogriješio. Trajanje postupka ovisi o dokazima, kvaliteti dokaza i u krajnjoj liniji, kao što ste vidjeli, i o stavu obrane. Kada okrivljenik prihvaća krivnju, onda je pitanje dokazivanja relativno jednostavno.

Puštanje na slobodu Daruvarca 14. prosinca izazvalo je brojne kritike u javnosti. Oglasio se i sam državni vrh, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je izmjene zakone. Je li velik interes javnosti utjecao na kaznu?

- Ne vjerujem da je to stvorilo klimu za donošenje presude, ona bi ovako i onako bila donesena. Manjkavosti u zakonu predstavljaju teško i ozbiljno pitanje. Ovdje je sve započelo reakcijom na nereagiranje policije. Znamo da policija nema ni ljudi ni sredstava za pravovremenu reakciju kao ni državno odvjetništvo za brzu i kvalitetnu istragu. Posljedica je da sud ima problema s donošenjem presude, naglasio je Petričić.

Dodao je kako mu se teško staviti u poziciju klijentice i njezine obitelji te da je problem viktimiziranja žrtve nešto što zahtijeva hitno rješenje.