ZADAR- Zadarski krimovci uspjeli su završiti jedan veliki slučaj koruptivnog kaznenog djela s čime se pohvalio načelnik krim- policije Boro Mršić. Oni su otkrili dvije zadarske rent a car kuće koje su uz pomoć informatičkog programa kojeg je napravio, prodao im i instalirao 41-godišnji Splićanin prevarili Državu za skoro dva milijuna kuna.
Uz pomoć tog programa, direktori i vlasnici dva zadarska rent a car obrta brisali su i stornirali ugovore i račune o najmu vozila.

Policija je Županijskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv 40-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza ili carine. Zbog kaznenog djela utaje kaznenu prijavu je dobila 51-godišnjakinja. Zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju kazneno se tereti 45-godišnjakinja, dok je 41-godišnjak iz Splita pomagao u ta dva kaznena djela.
Ekipa je sebi priskrbili znatnu materijalnu korist. U periodu od nekoliko godina 40-godišnjak se okoristio s 1.244.700 kn te propustio obračunati i uplatiti PDV od 248 360 kn u korist državnog proračuna Republike Hrvatske. Vlasnica druge rent a car kuće, 51-godišnjakinja je sebi pribavila nepripadajuću imovinsku korist od 549.080 kuna te za 109.810 kuna neplaćenog poreza oštetila državni proračun Republike Hrvatske, naveo je Mršić.

U ovom slučaj u kojem je prvoprijavljeni 40-godišnjak uz pomoć računalne prevare oštećena Država, od 2013. do 2016. godine stornirano je ili poništeno 1 120 ugovora i računa. Drugoprijavljena 51-godišnja vlasnica je tijekom 2015. stornirala 405 ugovora i računa, a trećeprijavljena 45-godišnja žena s početkom 2016. godine poništila osam ugovora.
Nakon dvije godine policija je obradila taj slučaj koji će, jednog dana, kada ŽDO podigne optužnicu završiti na sudu.

Načelnik krim policije Boro Mršić najavio je kako će takva djela biti u fokusu rada Odjela gospodarskom kriminaliteta u idućoj godini. Krim inspektori su tijekom ove godine evidentirali 20 kaznenih djela, lani ih je bilo 30, a godinu dana ranije 60. Za načelnika Antuna Dražinu to je veliki uspjeh iako se te brojke mogu i drugačije tumačiti. U svakom slučaju Mršić je, prema njegovim riječima ugodno iznenađenje jer je uspio okupiti dobru i djelotvornu ekipu krimovaca.